logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Blog > Rijlessen in een schakelauto of automaat?
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?
/images/Rijlessen in een schakelauto of automaat?

Rijlessen in een schakelauto of automaat?


 14 Mar 2023

De meeste mensen nemen rijlessen in een schakelauto. Maar dit hoeft niet. Als je wilt kun je ook rijlessen nemen in een automaat. Wat zijn de voordelen van rijlessen in een schakelauto? En waarom zou je rijlessen in een automaat nemen? Wij vertellen je op deze pagina wat het verschil is.

Verschil schakelauto en automaat

Bij een schakelauto moet je zelf met de versnellingspook tussen verschillende versnellingen schakelen. Wanneer je schakelt moet je de koppeling ingedrukt houden. Bij een automaat is dit niet nodig. Je gebruikt een hendel waarmee je de automaat in verschillende standen kunt zetten zoals rijden en achteruit. Tijdens het rijden heb je de hendel niet nodig. De automaat heeft maar twee pedalen, namelijk een rem- en gaspedaal. Je rijdt hierdoor alleen met je rechtervoet.

Automaatrijbewijs

Wanneer je rijlessen in een automaat neemt en vervolgens ook hierin afrijdt, krijg je een automaatrijbewijs. Dit rijbewijs ziet er hetzelfde uit als het reguliere rijbewijs, alleen staat er nummercode 78 op. Dit houdt in dat je met dit rijbewijs alleen met een automaat mag rijden. Als je afrijdt in een schakelauto daarentegen mag je ook in een automaat rijden.

TIPTip: Heb je wel je automaatrijbewijs gehaald maar wil je ook in een schakelauto kunnen rijden? Je hoeft niet opnieuw rijlessen te nemen en je hoeft geen theorie examen te maken. Wel moet je het praktijkexamen opnieuw doen in een schakelauto.

Rijlessen in een automaat

Je kunt ervoor kiezen om een automaat rijlessen te nemen. Waarom zou je dit doen? Afrijden in een automaat wordt aangeraden in de volgende gevallen:

  • Als je schakelen moeilijk vindt. In een automaat heb je hier geen last van en kun je je beter concentreren op het verkeer.
  • Als je je rijbewijs snel wilt halen. Met een automaat zul je minder lessen hoeven nemen.
  • Als je geld wilt besparen. Doordat je minder lessen nodig hebt ben je ook minder geld kwijt.

Toch is er ook een groot nadeel bij het behalen van je rijbewijs in een automaat, namelijk dat je niet in een schakelauto mag rijden. In Nederland zijn schakelauto’s de meest gangbare vervoersmiddelen.

Rijlessen in automaat

Rijlessen in een schakelauto

Doorgaans worden rijlessen in een schakelauto gegeven. Dit omdat de schakelauto het meest verkocht wordt in Nederland. Dit zijn de voordelen van lessen in een schakelauto:

  • Na het behalen van je rijbewijs mag je zowel in een schakelauto als automaat rijden
  • De meeste auto’s in Nederland zijn schakelauto’s
  • Je kunt overal ter wereld een auto huren (zowel schakel- als automaat)

Het nadeel van een schakelauto is dat niet iedereen het even fijn vindt rijden. Het schakelen kan afleiden van het verkeer. Vooral bij faalangst kan het schakelen vervelend zijn. In dat geval kan het rijden in een automaat je meer rust geven.

Auto kopen

Iets om rekening mee te houden in de keuze om lessen te nemen in een automaat of schakelauto is de auto die je wilt kopen in de toekomst. In Nederland worden meer schakelauto’s verkocht en die zijn daardoor doorgaans goedkoper. Vaak is een automaat gemiddeld 1500 tot 2000 euro duurder dan een schakelauto. Wel zien we dat er in Nederland steeds meer automaten worden verkocht.

TIPTip: Hybride en elektrische auto’s zijn schakelauto’s en deze zijn zuiniger in brandstof. Ze zijn wel duurder om te kopen, maar uiteindelijk kun je veel op de kosten van brandstof besparen.

Keuze tussen een schakelauto en automaat

Uiteindelijk is de keuze voor rijlessen in een schakelauto of automaat aan jou. Het hangt af van jouw persoonlijke situatie wat de beste keuze is. Wil je zo snel mogelijk je rijbewijs halen en met een automaat de weg op kunnen? Dan heb je aan een automaatrijbewijs genoeg. Wil je makkelijk een auto kunnen huren of auto’s van vrienden kunnen lenen, dan is het fijner om ook een schakelauto rijbewijs te hebben.


Populaire blogs  • Je rijbewijs halen voor je 18e? Dit zijn de voordelen


  • Meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen


  • Rijles in de winter of zomer? Wat is de beste keuze?


  • Rijlessen in een schakelauto of automaat?

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt