logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Autorijlessen
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Autorijlessen

Wil je binnenkort beginnen met autorijlessen zodat je jouw autorijbewijs kunt halen? Dan is het verstandig om een rijschool te kiezen die bij jou past. Maar hoeveel lessen heb je nodig? En wat kost het nemen van autorijlessen en wat zijn de kosten van een autorijbewijs? Hoeveel ben je kwijt voor het theorie-examen en het praktijkexamen? Op deze pagina lees je alles over het uitzoeken van een rijschool voor autorijlessen en de autorijbewijs kosten die hierbij komen kijken.

autorijlessen

Autorijbewijs kosten

De meest gestelde vraag bij rijscholen is: wat kost een rijbewijs? Om te berekenen wat het behalen van je autorijbewijs kost zul je rekening moeten houden met verschillende autorijbewijs kosten die verbonden zijn aan het behalen van je autorijbewijs. Wanneer je een rijbewijs wilt halen zul je natuurlijk eerst rijlessen bij een rijschool moeten nemen. Daarnaast moet je betalen voor het theorie examen en het praktijkexamen. En er zijn verschillende bijkomende autorijbewijs kosten waar je ook nog rekening mee moet houden. Maar hoeveel geld moet je nu opzij leggen voor het behalen van je rijbewijs? Wij vertellen het hieronder.

Kosten autorijbewijs halen

Het CBR heeft een onderzoek gedaan naar de gemiddelde prijs en kwam tot de conclusie dat leerlingen in 2019 gemiddeld € 2400 hebben besteed aan hun rijbewijs.

De belangrijkste gemiddelde kosten vind je in de onderstaande tabel:

SoortGemiddelde kosten
Rijlessen€ 2000
Theorie examen € 41
Gezondheidsverklaring € 41
Tussentijdse toets € 125,75
Praktijk examen € 125,75
Aanvragen Rijbewijs Gemeente € 41
Totaal € 2374,50

LET OPLet op: Dit zijn slechts gemiddelde cijfers. Hier komen eventueel nog kosten bij, zoals beschreven op deze pagina.

De kosten van het behalen van het rijbewijs kunnen zoals je ziet sterk uiteenlopen. De grootste variabelen in het kostenplaatje zijn het aantal autorijlessen dat de leerling bij een rijschool neemt voordat deze kan gaan afrijden en hoe vaak de leerling rijexamen moet doen.

Wij hebben om de prijsopbouw te verduidelijken de kosten in een cirkeldiagram gezet.

Zoals je in de bovenstaande tabel ziet zorgen de lesprijzen voor de hoge totaalkosten van het behalen van je rijbewijs.

In de alinea’s hieronder vertellen we je meer over elk van de kosten die je maakt voor het halen van je rijbewijs.

Kosten rijlessen

De autorijlessen vormen het grootste deel van de kosten van het behalen van het rijbewijs. Iedere rijschool mag deels zijn eigen tarieven per rijles bepalen. De lesprijzen kunnen hierdoor uiteenlopen, wat het lastig maakt om de precieze kosten van rijlessen uiteen te zetten. Daarom hebben we de gemiddelde kosten berekend.

De gemiddelde prijs per rijles bleek in 2022 € 50 te zijn. Dit lijkt misschien niet veel voor een rijles, maar na een aantal autolessen begint het totale bedrag snel op te lopen. De gemiddelde leerling heeft namelijk 40 autorijlessen nodig voordat hij of zij klaar is om het praktijkexamen te doen. 40 autorijlessen van € 50 per uur komt uit op een gemiddeld bedrag van € 2000 voor rijlessen.

Hier zie je de gemiddelde kosten bij een laag, gemiddeld en hoog tarief:

LET OPLet op: in deze vergelijking is uitgegaan van 40 uur aan lessen in totaal. In werkelijkheid kan het aantal uur aan rijlessen dat je nodig hebt afwijken, afhankelijk van je ervaring en hoe snel je het rijden oppikt.

Wil je meer weten over de uiteindelijke kosten? Via onze offerte aanvraag onderaan de pagina kom je achter de prijzen van de verschillende rijscholen.

Kosten theorie examen

Aan het maken van een theorie examen zitten ook kosten verbonden. Het CBR hanteert hiervoor een vaste prijs van € 41 in 2023. Er zijn echter uitzonderingen waardoor de prijs hoger uit kan vallen. Wanneer de rijschool bijvoorbeeld jouw theorie examen voor je aanvraagt betaal je meestal meer. Daarnaast moet je ook meer betalen wanneer je het theorie examen wilt maken met extra tijd. Je betaalt dan een toeslag van € 12.35 bovenop het standaardtarief (let op, als je een dyslexieverklaring hebt kun je deze toeslag binnen 14 dagen na het rijexamen terugvragen bij het CBR).

Een individueel begeleid theorie examen kost € 99, net zoals een theorie examen met tolk. De tolk moet je wel zelf regelen en deze betaal je zelf.

Mocht je meerdere keren je examen moeten doen, dan zullen de totale kosten uiteraard hoger liggen omdat je weer opnieuw moet betalen voor het examen.

theorie calculator

Kosten gezondheidsverklaring

Om te mogen afrijden moet je beschikken over een gezondheidsverklaring. De Gezondheidsverklaring kost dit jaar € 41. Let goed op, want als je de gezondheidsverklaring op papier aanvraagt betaal je € 11 verzendkosten bovenop de standaardkosten. Bij de gemeente kun je ook een papieren gezondheidsverklaring kopen, maar ook daarvoor betaal je extra.

Kosten tussentijdse toets

Vaak moet je een tussentijdse toets maken. Dit is een praktijktoets, waarbij je met de auto het verkeer in gaat. Deze toets is niet verplicht, maar hij is wel aan te raden. 40% van de studenten kiest ervoor om deze toets te maken. Deze tussentijdse toets kost bij het CBR € 125,75 in 2023. Daarnaast brengt de rijschool kosten in rekening voor de aanwezigheid van de instructeur en het gebruik van de auto van de instructeur. Ook worden vaak administratiekosten in rekening gebracht.

Kosten praktijkexamen

Ook voor het uiteindelijke praktijkexamen worden kosten in rekening gebracht. Dit examen kost € 125,75 bij het CBR. Net als bij de tussentijdse toets komen hier ook nog kosten bij voor de aanwezigheid van de instructeur en het gebruik van de auto van de instructeur. Ook worden vaak administratiekosten in rekening gebracht. Als de rijschool het examen voor je aanvraagt kost dit meer. Bespreek daarom met de rijschool van tevoren wat het aanvragen van het rijexamen kost.

kosten praktijkexamen

Mocht je last hebben van faalangst, dan kun je een speciaal faalangstexamen aanvragen bij het CBR. Het faalangstexamen kost iets meer dan het reguliere rijexamen, namelijk € 176,50.

Kosten autorijbewijs aanvragen gemeente

Als je eindelijk je rijbewijs hebt gehaald is het tijd om deze aan te vragen bij de gemeente. De prijs van het autorijbewijs verschilt per gemeente. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag van ongeveer € 41. Vraag bij je gemeente wat het rijbewijs aanvragen kost.

Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Wij raden aan om eerst een proefles bij een rijschool te nemen voordat je autorijlessen neemt. De instructeur kan dan op basis van de resultaten en zijn ervaring een inschatting maken van hoeveel rijlessen je ongeveer nodig zult hebben op basis van jouw voertuigcontrole en verkeersinzicht. Let wel op dat dit slechts een inschatting is. Het ligt eraan hoe snel je het autorijden oppikt of je uiteindelijk meer of minder lessen nodig hebt dan de rijschool in heeft geschat.

TIPTip:  Neem eerst een proefles bij een rijschool voordat je besluit meer autorijlessen te nemen.

Het gemiddeld aantal autorijlessen dat nodig is om aan het praktijkexamen deel te mogen nemen is 40 rijlessen. De BOVAG gaat er echter vanuit dat een leerling van 18 jaar 41 autorijlessen nodig heeft en dat je per extra jaar van je leeftijd een extra rijles nodig hebt. Dit zijn echter gemiddelden en het ligt aan jouw eigen vaardigheden hoe lang je over de rijlessen zult doen.

Halen en brengen van andere cursisten

De instructeur van de rijschool haalt je meestal thuis op met de lesauto voor de autorijles. Dit scheelt je tijd, want je hoeft niet eerst naar de rijschool te komen. Je brengt met de lesauto eerst de leerling die voor jou les heeft gehad naar zijn of haar huis. Vanaf het moment dat je in de lesauto stapt begint de rijles, of er nu wel of geen andere leerling op de achterbank zit die je moet wegbrengen. Dit is een goede test, omdat je ook leert met een extra passagier op de achterbank te rijden. En ook als je zelf op de achterbank van de lesauto zit terwijl een andere leerling jou terugbrengt kun je iets leren. Je kunt leren van de aanwijzingen van de instructeur en actief meedenken hoe je zelf zou handelen in verschillende verkeerssituaties.

autorijlessen

Sneller je autorijbewijs halen

Een rijles van twee uur blijkt vaak effectiever dan een rijles van een uur. Ook kun je ervoor kiezen om twee keer per week rijles te nemen in plaats van een keer per week. Verder helpt het om goed op te letten wanneer je als passagier bij iemand anders in de auto zit. Als je actief meedenkt in het verkeer wordt het makkelijker om dit ook toe te passen wanneer je zelf achter het stuur zit. En een laatste tip om tijd te besparen is om op tijd te beginnen met je theorie examen. Mocht je namelijk zakken, dan kun je nog niet beginnen met afrijden.

TIPTips - om sneller te rijbewijs te halen:

  • Een rijles van twee uur blijkt vaak effectiever dan een rijles van één uur.
  • Probeer meer rijlessen per week te nemen.
  • Probeer beter op te letten als bijrijder.
  • Begin op tijd met je theorie examen.

Een spoedcursus

Wil je nog sneller je rijbewijs halen? Dan kun je kiezen voor een spoedcursus. In bijvoorbeeld 10 dagen kun je afrijden. Je krijgt dat autorijlessen van 3 tot 4 uur per dag. Je zult echter nooit meer dan 4 uur achter het stuur zitten omdat je concentratie dan afneemt.

Let goed op, want je moet het praktijkexamen al 7 tot 9 weken van tevoren aanvragen. Hier moet je rekening mee houden wanneer je een spoedcursus volgt. Je zal dan al het examen moeten aanvragen voordat je eerste rijles is begonnen.

Rijangst

Veel mensen hebben last van rijangst en vinden het spannend om in de auto te stappen. Ook mensen die al in het bezit zijn van een rijbewijs vinden het moeilijk om weer met de auto de weg op te gaan. Om over je rijangst heen te komen zou je een autorijles of meerdere autorijlessen als opfriscursus kunnen volgen. Rijangst overwinnen is niet eenvoudig, maar samen met een vakkundige en geduldige rijinstructeur ga je samen de weg op om het vertrouwen in jouw rijvaardigheid te herstellen. Wil je jouw rijangst overwinnen en weer met de auto op pad kunnen? Wij raden aan om een instructeur te zoeken die hier tijdens de rijlessen rekening mee houdt.

Vraag vrijblijvend prijzen aan

Door gratis en vrijblijvend via ons offerte aanvraag service offertes van verschillende rijscholen te vergelijken kun je besparen op de kosten van rijlessen. Het verschil tussen de ene autorijles en de andere autorijles kan oplopen tot wel 40% verschil in de autorijbewijs kosten.

Vul gratis ons offerte aanvraag formulier in. Wij nemen contact op met een aantal rijscholen bij jou in de buurt en vragen offertes voor je op. Je ontvangt vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met de bijbehorende tarieven per rijschool. Je kunt deze offertes van elke rijschool zelf vergelijken en de voordeligste prijs kiezen om zoveel mogelijk op de kosten te besparen.

Vergelijk en je ziet direct welke rijschool de meest voordelige lesprijzen biedt voor autorijlessen. Zo haal je snel je rijbewijs voor de laagste prijs. Betaal niet te veel en bespaar op de autorijbewijs kosten!

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt