logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Rijbewijs
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Rijbewijs

Je hebt een rijbewijs nodig om een motorvoertuig te kunnen besturen. Maar voor de verschillende soorten voertuigen zijn verschillende soorten rijbewijzen vereist. Welk rijbewijs heb je nodig voor welk voertuig? En wat zijn de voorwaarden om een rijbewijs te behalen? Wij vertellen je op deze pagina meer over de verschillende rijbewijscategorieën.

Het rijbewijs

Het rijbewijs is een document dat aantoont dat je een motorvoertuig in een bepaalde categorie mag besturen. Het document ziet eruit als een roze pasje. Hierop staan je gegevens en welk soort voertuig (of verschillende soorten voertuigen) je mag besturen. Zonder geldig rijbewijs mag je niet een voertuig waarvoor een rijbewijs nodig is besturen.

rijbewijs

Gegevens op het rijbewijs

Welke gegevens zijn er op het rijbewijs te vinden? Het rijbewijs bevat altijd de volgende informatie:

 • Je pasfoto
 • Je voor- en achternaam
 • Je geboortedatum en -plaats
 • Aanvangsdatum rijbewijs
 • Vervaldatum rijbewijs
 • De gemeente van aanvraag
 • Voertuigen die je mag besturen

Rijbewijs aanvragen

Wanneer je voor zowel je theorie- als praktijkexamen bent geslaagd mag je je rijbewijs aanvragen. Dit doe je bij je eigen gemeente. Je hebt tot drie jaar na het behalen van het examen de tijd om het rijbewijs aan te vragen. Wacht je langer, dan zul je opnieuw rijexamen moeten doen. Wacht je meer dan een jaar, dan zul je een gezondheidsverklaring aan moeten vragen. Het aanvragen van je rijbewijs kost ongeveer € 47 in 2024. Je kunt ook een spoedaanvraag doen voor ongeveer € 82.

LET OPLet op: je kunt het rijbewijs vanaf de dag na het behalen van je rijexamen aanvragen. Dit is omdat het CBR jouw Verklaring van Geschiktheid nog aan de database moet toevoegen na het behalen van je rijexamen.

De verschillende soorten rijbewijzen

Welke verschillende soorten rijbewijzen zijn er en wat zijn de voorwaarden om deze te behalen? Wij hebben de categorieën voor je op een rijtje gezet:

Rijbewijs A

Je hebt een rijbewijs A nodig voor het berijden van een motorvoertuig op twee wielen (motor of scooter) met een maximumsnelheid boven de 45 kilometer per uur en een cilinderinhoud van meer dan 50 cc. Er zijn verschillende categorieën:

Categorie rijbewijsMaximaal vermogenMinimale leeftijd behalen rijbewijs
A111 kW18 jaar
A235 kW20 jaar
AOnbeperkt vermogen21 jaar

TIPLet op: als je jonger dan 24 bent krijg je een rijbewijs A met code 80. Tot dan mag je alleen op lichtere motoren (categorie A1 en A2) en driewielmotoren rijden. Wanneer je 24 jaar wordt gelden deze restricties niet meer.

Rijbewijs AM

Als je met een brom- of snorfiets, scooter of brommobiel wilt rijden heb je rijbewijs AM nodig. Dit rijbewijs kun je behalen vanaf je 16e.

LET OPLet op: Als je al een auto of motorrijbewijs bezit, ben je ook automatisch in het bezit van een rijbewijs AM. Je hoeft deze dan niet apart te behalen.

Rijbewijs B

Met het rijbewijs B mag je een auto besturen. De minimumleeftijd is 18 jaar. Voor jongeren die meedoen aan het 2toDrive programma geldt de minimale leeftijd van 17 jaar.

Rijbewijs B is het standaard rijbewijs. Daarnaast is er ook nog een rijbewijs B+ en BE. Hieronder zie je het verschil tussen de categorieën:

RijbewijsTotale massa voertuig
B3500kg (inclusief aanhangwagen)
B+4250kg (inclusief aanhangwagen)
BEAanhangwagen tot 3500 kg

Rijbewijs C

Het rijbewijs C heb je nodig om een camper, bestelauto of vrachtwagen te mogen besturen. Om na het behalen van je praktijkexamen dit rijbewijs aan te mogen vragen moet je over het volgende beschikken:

 • Gezondheidsverklaring
 • Rijbewijs B

LET OPLet op: met rijbewijs C mag je niet beroepsmatig vervoeren. Hiervoor moet je rijbewijs C met code 95 halen.

Rijbewijs D

Je dient in het bezit van een rijbewijs D te zijn om een bus te mogen besturen. Het gaat hierbij om personenvervoer van meer dan 8 personen.

Om het rijbewijs te kunnen halen is het volgende vereist:

 • Een geldig rijbewijs B
 • Medische keuring
 • Minimale leeftijd 24 jaar

LET OPLet op: bij rijbewijs D mag je niet beroepsmatig vervoer verrichten. Hiervoor heb je een rijbewijs D met code 95 nodig.

Als je alleen een kleinere bus wilt besturen kun je ervoor kiezen je rijbewijs D1 te halen. Het verschil tussen rijbewijs D en D1:

RijbewijsSoort bus die je mag besturenMinimumleeftijd om rijbewijs te halen
DOfficieel personenvervoer van meer dan 8 personen24 jaar
D1Kleine bus van max. 8 meter en plaats voor max. 16 personen21 jaar

Rijbewijs E

Je hebt een rijbewijs E nodig voor het rijden van voertuigen in de categorieën B, C en D met een aanhanger erachter. Dit geldt wanneer het maximum toelaatbare gewicht dat bij het betreffende rijbewijs hoort wordt overschreden. Voor dit rijbewijs hoef je geen theorie examen te doen, alleen een praktijkexamen.

LET OPLet op: de minimale leeftijd is afhankelijk van het soort voertuig dat de aanhanger trekt.

Je rijbewijs halen

Voordat je je rijbewijs kunt halen heb je rijlessen nodig. Door het hele land heen worden rijlessen geboden voor alle rijbewijs categorieën. Maar welke rijschool past het best bij jouw budget?

Door offertes van rijscholen met elkaar te vergelijken word je bewust van de verschillende prijzen die zij hanteren. Door de kosten naast elkaar te leggen kun je direct zien welke rijschool het goedkoopst is. Door offertes te vergelijken kun je tot wel 40% besparen op de kosten van rijlessen.

Offertes vergelijken

Je kunt zelf offertes opvragen bij verschillende rijscholen in jouw buurt. Maar dat kost veel uitzoekwerk. Nog makkelijker is om het werk uit handen te geven.

Via ons offerte aanvraagformulier kun je invullen naar wat voor rijlessen je op zoek bent en in welke omgeving je woont. Wij nemen gratis en vrijblijvend contact voor je op met verschillende rijscholen bij jou in de buurt. Bij elk vragen wij een offerte voor je op. De offerte wordt direct door de rijscholen naar jouw inbox gestuurd. Nadat je de offertes hebt ontvangen kun je ze vergelijken en een rijschool kiezen die het beste bij jouw budget past.

Door offertes te vergelijken kun je tot wel 40% besparen op de kosten van een rijschool. Waarom zou je meer betalen als dit niet nodig is? Vul het aanvraag formulier in en binnen een paar dagen kun je al starten met rijlessen.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt