logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Blog > Rijles in de winter of zomer? Wat is de beste keuze?
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?
/images/Rijles in de winter of zomer?

Rijles in de winter of zomer? Wat is de beste keuze?


 14 Mar 2023

Het hele jaar door worden rijlessen gegeven. Je rijlessen zullen meerdere maanden in beslag nemen en je zult misschien ook wel tijdens verschillende seizoenen rijden. Maar wat is het beste moment om te beginnen met rijlessen? En wat zijn de voor- en nadelen van het rijden in de winter en in de zomer?

Rijlessen in de zomer

Veel leerlingen kiezen ervoor om rijlessen in de zomer te nemen. Vaak hebben zij een aantal weken vrij tijdens de zomervakantie en hebben zij daarom genoeg tijd om rijlessen te nemen. Het voordeel is dat zij dan vaak meerdere lessen per week kunnen nemen waardoor zij sneller klaar zijn om af te rijden.

Het voordeel van rijden in de zomer is dat het vaak minder druk is op de weg. Veel mensen zijn op vakantie en de scholen zijn dicht. Ook tijdens de spits is het rustiger dan gebruikelijk, wat fijn kan zijn als je net begint met rijden. Een ander voordeel is dat het lang licht is in de zomer. Je zult daardoor zelden in het donker rijden.

Een nadeel van het rijden in de zomer is dat het erg warm kan zijn. Dit kan oncomfortabel zijn en invloed hebben op je rijgedrag. Een ander nadeel is dat je rijinstructeur waarschijnlijk vakantie zal nemen waardoor je vertraging op kunt lopen.

Tips voor rijlessen in de zomer

Hoe kun je zo goed mogelijk rijden in de zomer? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

 1. Zet een zonnebril op
  In de zomer kan de zon fel schijnen waardoor je de weg slechter ziet. Wij raden aan om een polaroid zonnebril op te zetten zodat je geen last hebt van de reflectie van de zon. Een pet kan ook helpen om de zon uit je ogen te houden.
 2. Rij ’s ochtends of ’s avonds
  In de middag kan het erg heet zijn in de zomer. Daarom raden wij aan om ’s ochtends of ’s avonds rijlessen te nemen. Zo word je niet afgeleid door de hitte.
 3. Blijf water drinken
  In de zomer kan het erg warm in de auto worden. Hierdoor kan je concentratie afnemen. Wij raden aan om altijd een flesje water mee te nemen. Zorg dat je gehydrateerd blijft.

Rijlessen in zomer

Rijlessen in de winter

Een van de nadelen van rijlessen in de winter is dat je vaker te maken zult hebben met wind, gladheid, sneeuw, regen en hagel. Ook is het vroeger donker, wat veel leerlingen vervelend vinden tijdens het rijden. De winter lijkt daarom een minder geschikte periode om te leren autorijden.

Toch kun je ook overwegen om juist wel in de winter rijlessen te volgen. Wanneer je met de slechtere omstandigheden leert te rijden weet je zeker dat je klaar bent voor elke situatie. Als je dan eenmaal je rijbewijs hebt gehaald kun je zelfverzekerd zijn over jouw rijgedrag in verschillende weersomstandigheden. Een ander voordeel is dat er vaak minder lange wachttijden zijn in de winter. Je bent sneller aan de beurt waardoor je sneller je rijbewijs kunt halen.

Tips voor rijlessen in de winter

Kies je ervoor om in de winter rijlessen te volgen? Met deze tips kun je zo veel mogelijk uit je lessen halen:

 1. Controleer of de auto winterbanden heeft
  Vraag aan de rijinstructeur of de lesauto winterbanden heeft. Met winterbanden heeft de auto meer grip op de weg bij winters weer.
 2. Pas je snelheid aan
  Wanneer het regent, ijzelt of sneeuw is het verstandig om je snelheid aan te passen. Kijk goed hoe de andere weggebruikers dit doen en pas je aan.
 3. Rijd ook met slechte weersomstandigheden
  Wanneer het slecht weer is kan het verleidelijk zijn om de les te annuleren. Maar je kunt het slechte weer juist als een goede oefening zien. Straks, wanneer je je rijbewijs hebt gehaald, moet je ook met slecht weer kunnen rijden. Oefen samen met de instructeur hoe je bij slecht weer rijdt.

De beste periode voor rijles

Rijlessen in de winter en rijlessen in de zomer kennen beiden voor- en nadelen. Er is eigenlijk nooit een perfect moment om te beginnen. Daarom raden wij aan om zo snel mogelijk van start te gaan, welk seizoen het ook is. Zo doe je direct ervaring op en leer je om te rijden met verschillende weersomstandigheden.


Populaire blogs • Je rijbewijs halen voor je 18e? Dit zijn de voordelen


 • Meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen


 • Rijles in de winter of zomer? Wat is de beste keuze?


 • Rijlessen in een schakelauto of automaat?

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt