logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Praktijkexamen auto
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Praktijkexamen auto

Veel mensen zien op tegen het praktijkexamen. Dat is ook niet zo gek, want tijdens het afrijden bepaalt de examinator of je er klaar voor bent om je rijbewijs te halen. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Als je weet wat je kunt verwachten kun je je zo goed mogelijk voorbereiden. Op deze pagina vertellen we je meer over het praktijkexamen auto (B), hoe deze verloopt en wat de bijbehorende kosten zijn.

Praktijkexamen kosten

De totale kosten van het praktijkexamen kunnen variëren. Je betaalt de kosten van het examen aan de rijschool. Daarvan maakt de rijschool 126 euro over aan het CBR (dit is de vastgestelde prijs van het praktijkexamen in 2023). Daarnaast zijn er nog andere kosten inbegrepen in de examenprijs die de rijschool vraagt:

  • Administratie
  • Gebruik voertuig
  • Aanwezigheid van je instructeur
  • Eventueel een rijles vlak voor het examen

De totale prijs van het examen komt gemiddeld tussen de 220 en 295 euro uit.

In de grafiek hieronder zie je de gemiddelde kosten voor het aanvragen van je praktijkexamen:

De werkelijke kosten kunnen variëren. De rijschool bepaalt de uiteindelijke prijs. Daarom is het verstandig om een rijschool te vinden die de kosten laag houdt. Je vindt de goedkoopste rijschool door de prijzen van de offertes van rijscholen met elkaar te vergelijken. Onderaan de pagina lees je hoe je dit doet.

LET OPLet op: de bovenstaande kosten zijn gebaseerd op het afnemen van één praktijkexamen. Veel Nederlanders doen er twee of meer keer over om te slagen voor het praktijkexamen. Mocht je een hertentamen nodig hebben, dan vallen de totale kosten ook hoger uit.

Het praktijkexamen inplannen

Hoe plan je het praktijkexamen in? Je hoeft dit niet zelf te doen. De rijschool doet dit meestal voor je. Zij checken bij het CBR wanneer er plek is en reserveren een datum. De wachttijd voor het praktijkexamen is gemiddeld 8 weken. Zorg er dus voor dat je op tijd begint met het aanvragen van je rijexamen.

TIPTip: Vraag direct wanneer je met rijlessen start wanneer de rijschool het praktijkexamen aanvraagt. Zo weet je waar je aan toe bent.

Verloop praktijkexamen

Ben je benieuwd wat je kunt verwachten van het praktijkexamen B? Het examen verloopt volgende de volgende drie stappen:

1. Kennismaken met de examinator

Voordat je gaat rijden maak je kennis met de examinator. Hij of zij legt je uit wat je van het examen kunt verwachten. Ook controleert de examinator of de volgende documenten op orde zijn:

  • Uitnodiging voor het praktijkexamen B
  • Identiteitsbewijs
  • Of je het theorie examen hebt gehaald
  • Een zelfreflectieformulier

LET OPLet op: vergeet niet de bovenstaande documenten mee te nemen want anders kun je geen examen doen.

2. Op de parkeerplaats

Als alle documenten kloppen loop je met de examinator naar de examenwagen toe. De examinator kan je nog een aantal vragen stellen over hoe de auto werkt. Ook volgt er een ogentest waarbij je op een afstand van 25 meter een kenteken moet lezen om te zien of je goed genoeg ziet.

Als je de bijzondere verrichting al met succes hebt afgerond tijdens de tussentijdse toets hoef je deze niet nogmaals te herhalen. Als je deze nog niet hebt behaald word je hierop getoetst.

3. Rijden

Vervolgens stap je de auto in. De examinator zit naast je en je instructeur zit eventueel op de achterbank. Tijdens het praktijkexamen ben je ongeveer 35 minuten aan het rijden. De examinator kijkt onder andere naar je voertuigbeheersing, je kijkgedrag en of je veilig rijdt. Direct na de rit krijg je te horen of je bent geslaagd.

praktijkexamen

Na het praktijkexamen

Ben je geslaagd voor het praktijkexamen? Gefeliciteerd! Je kunt je rijbewijs aanvragen bij jouw gemeente.

Ben je niet geslaagd? Helaas, maar dit kan gebeuren. Je krijgt van de examinator te horen waarom je bent gezakt en waar je nog aan moet werken. Met je rijinstructeur kun je vervolgens tijdens de lessen oefenen en ervoor zorgen dat je klaar bent voor het volgende examen.

Ben je meer dan 4 keer gezakt in 5 jaar tijd? Dan word je de volgende keer gevraagd om deel te nemen aan een speciaal examen.

Vergroot je slagingskans

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die de tussentijdse toets van het CBR hebben behaald een grotere kans maken om tijdens het praktijkexamen te slagen. Tijdens deze tussentijdse toets worden de bijzondere verrichtingen getoetst. Als je hiervoor slaagt krijg je een vrijstelling. Dat betekent dat je de bijzondere verrichtingen niet meer hoeft uit te voeren tijdens het praktijkexamen. Een ander voordeel is dat je al een keer hebt geoefend en weet wat je te wachten staat.

Tip: vraag aan je rijinstructeur om examenroutes te oefenen. Je zult niet de exacte route van het praktijkexamen rijden, maar je zult wel vergelijkbare routes oefenen. Zo wen je aan het rijden voor het examen.

Vraag vrijblijvend offertes aan

Wil je beginnen met het nemen van rijlessen? Dan wil je natuurlijk niet te veel betalen. De kosten van rijscholen in Nederland lopen sterk uiteen. Het loont daarom om verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken. Zo kun je tot wel 40% besparen op de kosten van rijlessen.

Wij helpen je bij het vinden van de goedkoopste rijschool in jouw omgeving. Je hoeft alleen gratis en vrijblijvend het offerteformulier op onze website in te vullen. Wij vragen offertes voor je op bij rijscholen in je buurt die je direct in je inbox ontvangt. Het enige dat je zelf hoeft te doen is de prijzen naast elkaar leggen en een keuze te maken.

Met onze offerte aanvraag kun je rijscholen vergelijken en de goedkoopste rijlessen vinden. Zo bespaar je wel honderden euro’s op de kosten van rijlessen.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt