logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Rijopleiding In Stappen (RIS-methode)
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Rijopleiding In Stappen (RIS-methode)

Als je op zoek gaat naar een rijschool omdat je wilt beginnen met autorijlessen, motorrijlessen of scooterrijlessen zul je vast de term RIS of Rijopleiding In Stappen tegenkomen. Maar wat betekent dit precies? En waarom zou je voor een rijschool kiezen die de RIS-methode volgt? Op deze pagina vertellen we je meer over de Rijopleiding In stappen.

Waar staat RIS voor?

RIS staat voor Rijopleiding In Stappen. Dit is een bepaalde aanpak die rijscholen kunnen kiezen voor het trainen van hun leerlingen. De rijopleiding is dan opgebouwd volgens een aantal stappen. Je krijgt een eigen leerlingkaart of RIS boek. Daarop houdt de instructeur na elke autorijles je vorderingen bij. Zo kun je zien hoe je ervoor staat en waar je nog aan moet werken. De leerling gaat pas verder met de volgende stap wanneer hij of zij het huidige onderdeel beheerst.

Rijopleiding in stappen (RIS)

Uit hoeveel stappen bestaat de RIS?

De Rijopleiding In Stappen bestaat uit 46 stappen (ook wel scripts genoemd), onderverdeeld in 4 modules:

 1. De auto bedienen en beheersen
 2. Eenvoudige manoeuvres en verkeerssituaties
 3. Moeilijke bediening, beheersing, manoeuvres en situaties
 4. Veilig en verantwoord rijden

Tijdens de autorijlessen volg je deze modules. Iedere module wordt afgesloten met een toets. De rijinstructeur neemt de eerste twee toetsen af. De derde toets is de tussentijdse toets van het CBR. Zo wen je alvast aan de examensituatie. Daarbij krijg je waardevolle tips van de examinator. Tijdens deze toets kun je een vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen. De vierde en laatste toets is het uiteindelijke praktijkexamen.

Kosten RIS rijlessen

De kosten van de Rijopleiding In Stappen komen overeen met de kosten van een reguliere rijopleiding. Dit zijn de gemiddelde prijzen van rijlessen volgens de RIS-methode per uur:

Kosten RIS rijlessen

De kosten van de Rijopleiding In Stappen komen overeen met de kosten van een reguliere rijopleiding. Dit zijn de gemiddelde prijzen van rijlessen volgens de RIS-methode per uur:

Naast de rijlessen zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. In de onderstaande tabel vind je het totale overzicht van de kosten van het behalen van je rijbewijs, inclusief RIS rijlessen:

SoortGemiddelde kosten
RIS Rijlessen € 2080
Theorie examen € 48
Tussentijdse toets € 136,50
Praktijk examen € 136,50
Gezondheidsverklaring € 44,50
Aanvragen Rijbewijs Gemeente € 47
Totaal € 2492,50

TIPLet op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen. Elke rijschool bepaalt zijn eigen prijs en daarnaast verschilt het per leerling hoeveel lessen er in totaal nodig zijn. En ook kunnen er nog extra kosten bij komen. Wil je de exacte prijs weten? Dan raden wij aan om offertes op te vragen bij een aantal rijscholen in jouw buurt.

Huiswerk

Huiswerk maken klinkt misschien niet leuk, maar het zorgt er wel voor dat je zo snel mogelijk je rijbewijs haalt. Als onderdeel van de RIS moet je op de autorijlessen reflecteren en je voorbereiden op de volgende scripts (stappen). Je leest voor je rijles over de volgende stap en past hem vervolgens tijdens de rijles in de praktijk toe. Een script behandelt bijvoorbeeld wegrijden, schakelen, inhalen, parkeren en andere handelingen die je moet kunnen. Het idee is dat je op deze manier zelf inzicht krijgt in je vorderingen en makkelijker leert. De rijlessen zullen hierdoor soepel verlopen.

Rijopleiding in stappen (RIS)

Veilig leren rijden

De RIS methode legt een sterke nadruk op het ontwikkelen van inzicht in het eigen rijgedrag en verkeerssituaties. Het idee is dat de RIS een basis legt voor ‘verder leren in het verkeer’. De automobilist zal tijdens de eerste jaren achter het stuur zelf de meest optimale oplossingen voor een veilige en verantwoorde verkeersdeelname moeten ontwikkelen. De autorijschool bereidt je hiervoor zoveel mogelijk voor.

Voordelen Rijopleiding in Stappen

Waarom zou je kiezen voor een rijschool die met de RIS-methode werkt? Dit zijn de voordelen van rijlessen met de RIS-methode:

 • Hoger slagingspercentage
 • Stap-voor-stap aanpak
 • Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingkaart
 • Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden
 • Je komt extra goed voorbereid op je praktijkexamen
 • Je leert veilig rijden en goede keuzes maken in het verkeer
 • Ook nadat je je rijbewijs hebt gehaald weet je hoe je zelfstandig door kunt leren

Een RIS instructeur vinden

De RIS-methode kun je alleen bij speciaal getrainde instructeurs volgen. Bij sommige rijscholen zijn alle instructeurs RIS-gecertificeerd, terwijl bij andere autorijscholen slechts enkelen gecertificeerd zijn. Je kunt dan zelf kiezen of je de rijles volgt bij een reguliere instructeur of een RIS-instructeur. Landelijk zijn er meer dan 1100 RIS-instructeurs actief, wat betekent dat je bij jou in de buurt altijd wel instructeur kunt vinden.

Ben je op zoek naar een autorijschool die de RIS-methode volgt? Via de website van het CBR kun je zien welke instructeurs RIS-gecertificeerd zijn.

TIPTip: Wil je liever niet een voor een de rijscholen op de lijst langsgaan? Wij kunnen het werk voor je uit handen nemen. Geef via ons offerte aanvraag formulier door dat je op zoek bent naar een RIS autorijschool en wij zoeken naar de juiste rijscholen bij jou in de buurt.

Rijopleiding in stappen (RIS)

Offertes vergelijken voor 40% prijsvoordeel

Een RIS opleiding kan duurder uitvallen dan een reguliere rijopleiding. Maar dat hoeft niet! Als je een rijschool vindt die een voordelige prijs biedt ben je net zo goedkoop (of zelfs goedkoper) uit. Door offertes van verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken kom je erachter welke rijschool bij jou in de buurt de voordeligste prijs biedt.

En je hoeft het werk niet zelf te doen. Het opvragen van de offertes bij de rijschool doen wij voor je. Vul gratis en vrijblijvend het offerte aanvraag formulier in. Laat hierbij weten dat je op zoek bent naar een RIS rijschool. Wij nemen contact op met een aantal rijscholen met RIS-instructeurs bij jou in de buurt. Je ontvangt gratis en vrijblijvend een aantal offertes van de scholen. Je kunt de verschillende offertes en prijzen zelf vergelijken en zo zie je direct wat autorijlessen nemen bij elke rijschool kost.

Je kunt de keuze maken voor de rijschool die het beste bij jouw budget past. Door onze offerte aanvraag kun je tot wel 40% besparen op de rijschool kosten.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt