logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Zenuwachtig voor het rijexamen? Zo bereid je je voor!
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Zenuwachtig voor het rijexamen? Zo bereid je je voor!

Iedereen voelt wel lichte spanning in de buik voor het rijexamen. Maar wanneer je de zenuwen niet onder controle kunt krijgen kan dit ervoor zorgen dat je zakt. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen tegen de zenuwen. Hoe voorkom je dat je fouten maakt door de spanning? Lees hoe je je zo goed mogelijk voorbereid op het rijexamen en hoe je jouw zenuwen onder controle houdt zodat je je rijbewijs haalt. Wij geven 5 tips voor de beste voorbereiding:

TIP1. Maak de tussentijdse toets

Het CBR biedt een tussentijdse toets aan. Deze toets is een goede oefening voor het examen. Je zit met de examinator in de auto tijdens deze toets. Je ervaart alvast hoe het is om het examen af te leggen en je went aan de situatie.

Daarbij is een voordeel dat je al een onderdeel van het examen, namelijk de bijzondere verrichtingen, kunt behalen. Tijdens het praktijkexamen hoef je deze verrichtingen niet meer uit te voeren en dit kan ervoor zorgen dat je minder last van zenuwen hebt. Veel leerlingen voelen dit als een opluchting.

TIPTip: vraag van tevoren aan je rijschool of zij de tussentijdse toets meenemen in het lespakket. Mocht de rijschool de tussentijdse toets niet inzetten dan zou je kunnen overwegen om een andere rijschool te zoeken.

Tussentijdse toets

TIP2. Oefen het examen met je instructeur

Vraag de instructeur of je tijdens de rijles al een keer voor het rijexamen kunt oefenen. Jouw instructeur zal zich dan als examinator gedragen en geeft dezelfde instructies die je tijdens het examen zou kunnen krijgen. Je rijdt vanaf het CBR de examenroute. Het oefenen tijdens de rijles kan je helpen om zelfvertrouwen op te bouwen. Je kunt dit meerdere keren herhalen als je dit prettig vindt.

TIP3. Vertel hoe je je voelt

Examinatoren weten dat het spannend is om het praktijkexamen te maken. Ook zij hebben ooit hun rijbewijs gehaald. Geef bij de examinator aan dat je het spannend vindt. De examinator zal je geruststellen en goed begeleiden. Soms mag je ook een korte pauze inlassen als je te veel last van spanning hebt. Als de examinator weet dat je last van zenuwen hebt kan hij ook beter inschatten welke fouten hierdoor komen.

TIP4. Overweeg een faalangst-examen

Een beetje spanning voor het examen is gezond. Maar wanneer je faalangst hebt kun je dichtslaan zodat je tijdens het examen niet voldoende functioneert. Weet je dat je last hebt van faalangst? Het kan helpen om dan het speciale faalangstexamen bij het CBR aan te vragen. Dit examen duurt langer dan normaal, namelijk 80 minuten, zodat je meer tijd hebt. De examinator is begripvol en kent je situatie. Als de spanning te veel wordt kun je tijdens de rit een time-out aanvragen.

TIPTip: Het slagingspercentage van het faalangstexamen ligt hoger dan bij reguliere examens. Veel mensen voelen zich meer op hun gemak bij dit speciale examen. Ook als je geen faalangst hebt mag je dit examen aanvragen. Ook als je geen faalangst hebt kun je dit examen aanvragen.

Faalangst examen

TIP5. Leg geen druk op jezelf

Je hoeft niet perfect te presteren tijdens het rijexamen. Het kan gebeuren dat je de auto laat afslaan of dat je vergeet om de lampen op tijd aan te zetten. Op een klein foutje zul je niet meteen zakken. Leg daarom niet te veel druk op jezelf. De instructeur denkt dat je klaar bent voor het examen, dus je kunt erop vertrouwen dat dit ook het geval is.

Onthoud dat je niet de eerste bent die nerveus is voor het rijexamen. Dat is heel normaal.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Ben je op zoek naar een rijschool in jouw buurt om rijlessen te volgen? Dan wil je waarschijnlijk niet te veel betalen. Door offertes van verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken kom je erachter welke rijschool bij jou in de buurt de voordeligste prijs biedt.

En je hoeft het werk niet zelf te doen. Het opvragen van de offertes bij de rijschool doen wij voor je. Vul gratis en vrijblijvend het offerte aanvraag formulier in. Wij nemen contact op met een aantal rijscholen bij jou in de buurt. Je ontvangt gratis en vrijblijvend een aantal offertes voor de rijlessen. Je kunt de verschillende offertes en prijzen zelf vergelijken en zo zie je direct wat autorijlessen nemen bij elke rijschool kost.

Je kunt de keuze maken voor de rijschool die het beste bij jouw budget past. Door onze offerte aanvraag kun je tot wel 40% besparen op de rijschool kosten.

Voorbereiding rijexamen

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt