logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Scooter rijlessen
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Scooter rijlessen

Wil je scooter rijden? Dan heb je eerst een scooterrijbewijs nodig. Door middel van scooter rijlessen word je snel klaargestoomd voor je rijbewijs. Tijdens de praktijklessen leer je de juiste vaardigheden om controle over je brommer te houden. Niet alleen beheersing, ook het rijden op de weg neemt de instructeur met je door. Je leert tijdens de scooter rijlessen om de theorie zo veilig mogelijk in de praktijk te brengen. Wil je meer weten over het nemen van scooter rijlessen en de bijbehorende kosten? En wil je besparen op de kosten van een rijschool? Op deze pagina vertellen wij je wat het nemen van scooter rijlessen en het praktijk- en theorie examen kost.

Scooter rijbewijs kosten

Maar wat kost het om je scooter rijbewijs te halen? Wij hebben de vaste kosten berekend en onder elkaar gezet in het onderstaande tabel:

UitgaveKosten
Theorie examen CBR€ 48
Praktijkexamen CBR€ 141
Aanvragen rijbewijs gemeente€ 47

De hier bovenstaande scooter rijbewijs kosten gelden voor iedereen. Deze scooter rijbewijs kosten worden in rekening gebracht door het CBR.

LET OPLet op: Wanneer je de examens aanvraagt via je rijschool komen daar vaak ook nog kosten bovenop. Ook kunnen de kosten oplopen wanneer je bijvoorbeeld het theorie examen met extra tijd maakt of het faalangst praktijkexamen aflegt.

Daarbij zijn er nog andere variabele kosten. Wanneer je vaker dan een keer rijexamen moet doen worden de uiteindelijke kosten hoger. Ook kunnen de prijzen van scooter rijlessen verschillen. Maar wat kost het nemen van scooter rijles voor jou? Om achter de exacte prijs te komen is het verstandig om een offerte aan te vragen bij een rijschool via het formulier met onze offerte aanvraag. Zo weet je precies welke prijs elke school rekent voor rijlessen.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Kosten rijlessen

De kosten voor een bromfietsrijles kunnen bij elke rijschool anders zijn. De lesprijzen verschillen behoorlijk van elkaar. Bij de ene rijschool betaal je meer dan bij de andere. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van € 36 tot € 56 per uur.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten van scooterrijlessen per uur berekend:

Daarnaast verschilt het ook per persoon hoeveel lessen je nodig hebt. Wij raden aan om uit te gaan van een minimum van vier scooter rijlessen. Het is ook mogelijk om een eendaagse opleiding te doen.

Het is verstandig om offertes op te vragen om achter de prijzen van rijscholen te komen. Vragen die je vooraf moet stellen bij de offerte aanvraag zijn onder andere of de prijs wordt berekend per uur, per 50 minuten of per 1,5 uur. We raden aan om een inschatting aan te vragen van het aantal lessen dat je nodig hebt. En daarbij is het verstandig om ook na te vragen wat je aan de rijschool betaalt voor het rijexamen. Zo weet je van tevoren wat je ongeveer aan het nemen van scooterrijles kwijt zult zijn.

TIPTip: door offertes met elkaar te vergelijken kun je de rijschool vinden met de laagste prijzen. Door offertes naast elkaar te leggen kun je tot wel 40% besparen op de kosten van scooterrijlessen.

Kosten theorie examen

Het theorie examen heeft een vaste prijs van € 48. Bij deze prijs kunnen nog bijkomende kosten komen wanneer je het examen per post aanvraagt.

Ook is het mogelijk om een theorie examen met extra tijd te maken. Je betaalt dan € 13 extra toeslag bovenop de standaard kosten van het theorie examen. Als je een dyslexieverklaring hebt, kun je deze toeslag binnen 14 dagen na je theorie examen terugvragen.

Scooterrijles

Kosten praktijkexamen

Voor het praktijkexamen betaal je in 2024 € 141. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR. Let wel op dat er daarnaast nog kosten in rekening worden gebracht voor onder andere de aanwezigheid van de instructeur en het gebruik van de lesbrommer. Sommige scholen rekenen extra kosten voor het aanvragen van het examen.

Overige kosten

Wanneer je eenmaal bent geslaagd voor je theorie- en praktijkexamens kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Dit kost bij de meeste gemeenten € 47. Je kunt ook je rijbewijs met spoed aanvragen tegen een hoger tarief. Wil je weten wat het aanvragen van je rijbewijs bij jouw gemeente kost? Dan raden wij aan om contact op te nemen met het gemeenteloket.

Mocht je na 4 keer nog niet geslaagd zijn, dan volgt een rijvaardigheidsonderzoek. Dit speciale rijexamen kost € 158.

Leeftijd scooter rijden

Vanaf 16 jaar en ouder mag je op een scooter of brommer rijden. Je mag echter al eerder je theorie examen doen. Vanaf 15,5 jaar kun je theorie examen doen voor je scooter rijbewijs. Zo zorg je ervoor dat je op de dag van je verjaardag kunt beginnen met het volgen van scooter rijlessen (wat toegestaan is vanaf 16 jaar). Voor het praktijkexamen maakt het CBR alleen verschil tussen brom mobiel of bromfiets, wanneer je een snorfietsrijbewijs wenst te behalen dien je het praktijkexamen af te leggen op een bromfiets. Als je zowel je theorie examen als je praktijkexamen hebt gehaald ontvang je je rijbewijs en ben je klaar om zelfstandig te rijden.

TIPTip: begin op tijd met het zoeken naar rijlessen. Zo kun je direct op je 16e verjaardag beginnen. Vraag ook op tijd het praktijkexamen aan. Het kan enkele weken duren voordat het CBR plek heeft.

Scooterrijles

Aantal scooter rijlessen

Hoeveel scooter rijlessen je nodig hebt verschilt natuurlijk per type leerling. De rijinstructeur van je rijschool kan je helpen in te schatten hoeveel scooter rijlessen jij nodig hebt. Wij raden een minimum van vier lessen aan, zodat je genoeg ervaring kunt opdoen voor je rijexamen. Je kunt er ook voor kiezen om een dagopleiding bij een rijschool te volgen. In een dag tijd leer je alles dat je moet weten over scooterrijden en doe je genoeg ervaring op. Aan het einde van de dag doe je het praktijkexamen van het CBR.

Theorielessen

Om een bromfiets (scooter), snorfiets of brommobiel te mogen besturen dien je een praktijkexamen af te leggen bij het CBR. Maar voordat je scooter rijlessen kunt aanvragen om je voor te bereiden moet je eerst in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Voor zowel bromfiets, snorfiets als brommobiel hanteert het CBR hetzelfde theorie examen.

TIPTip: Veel rijscholen bieden ook klassikale theorielessen aan om je voor te bereiden op het theorie examen. Je hoeft dan niet thuis in je eentje de theorie te leren.

Het voordeel van klassikale lessen is dat je uitgebreide uitleg krijgt en vragen kunt stellen. Je zult ook gezamenlijk de oefentoetsen maken, waardoor je weet of je klaar bent voor het echte examen. Wil je meer weten over theorielessen naast je scooterrijles? Vraag de rijschool om meer informatie of geef dit aan via de offerte aanvraag.

Scooterrijles

Uitzonderingen

Moet iedereen die op een scooter wil rijden scooter rijles volgen? Nee, er zijn uitzonderingen. Voor een scooter heb je een rijbewijs AM nodig (ook wel scooterrijbewijs, bromfietsrijbewijs, brommerrijbewijs of bromfietscertificaat genaamd). Mensen die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs A (motor) of B (auto) hebben automatisch het brommerrijbewijs en hoeven dus niet apart een bromfietsrijbewijs te halen. Zij hoeven dus ook geen scooterrijles te nemen.

Ben je in het bezig van een rijbewijs A of B en wil je toch liever eerst ervaring opdoen voordat je op de weg gaat met de scooter? Dan zou je een paar scooter rijlessen aan kunnen vragen. Tijdens de scooterrijles leer je om veilig met het voertuig om te gaan.

Bespaar tot 40% op scooterrijlessen

Wil je besparen op het totale bedrag van scooter rijlessen? Dit kan door offertes van rijscholen met elkaar te vergelijken. Via onze offerte aanvraag service hoef je dit niet zelf te doen. Je hoeft alleen het offerte aanvraag formulier in te vullen en wij nemen contact op met verschillende rijscholen in jouw buurt.

Je ontvangt van de rijscholen een offerte met de scooter rijbewijs kosten. Hierop kun je de precieze kosten per scooter rijles zien. Je kunt de offertes vervolgens naast elkaar leggen en een rijschool kiezen die bij jouw budget past. Door offertes te vergelijken bespaarden leerlingen gemiddeld 20% - 40% op de kosten van scooter rijlessen. Zo betaal je nooit meer dan nodig.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt