logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Blog > Je rijbewijs halen voor je 18e? Dit zijn de voordelen
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?
/images/Voordelen rijbewijs voor 18e

Je rijbewijs halen voor je 18e? Dit zijn de voordelen


 14 Mar 2023

Vroeger moest je wachten tot je 18e totdat je met het nemen van rijlessen kon beginnen. Tegenwoordig kun je al wanneer je 16,5 jaar bent beginnen met het nemen van autorijlessen. Steeds meer jongeren kiezen ervoor om zo vroeg mogelijk hun rijbewijs te halen. Maar waarom zou je dat doen? Wat zijn de voordelen van eerder je rijbewijs halen? Wij vertellen je meer over rijlessen voor je 18e in dit artikel.

Minimale leeftijd rijlessen

Wanneer je 16,5 jaar oud bent is het zo ver. Dan mag je beginnen met het volgen van autorijlessen. Vanaf dan mag je ook de tussentijdse toets afleggen en kun je je theorie halen. Je mag vervolgens het praktijkexamen doen vanaf je 17e. Op zijn vroegst kun je dus wanneer je net 17 bent je rijbewijs op zak hebben.

Als je op je 17e je rijbewijs haalt mag je officieel autorijden. Maar let op, het eerste jaar zul je met een begeleider moeten rijden. Deze begeleider moet officieel een begeleiderpas aanvragen. De meeste jongeren kiezen ervoor om hun ouders als begeleider op te geven maar je kunt natuurlijk ook ooms, tantes of andere volwassenen in je omgeving vragen. Pas wanneer je 18 bent mag je zelfstandig achter het stuur gaan zitten zonder begeleider.

Verandering wetgeving

Tot een aantal jaar geleden moest je 18 zijn voordat je kon beginnen met het nemen van rijlessen. Dit veranderde in 2011 toen het initiatief 2toDrive werd ingevoerd als tijdelijke regeling. Hierdoor konden jongeren al vanaf hun 17e afrijden. Na een pilot van 6 jaar werd besloten om de regeling definitief te maken. De ervaringen met het nieuwe systeem waren positief en jongeren bleken verstandige en veilige chauffeurs te zijn. Sindsdien is het definitief vastgelegd dat jongeren vanaf 17 jaar onder begeleiding de weg op mogen.

Voordelen rijbewijs 17

Waarom zou je zo snel mogelijk beginnen met rijlessen? Het eerder behalen van je rijbewijs (op je 17e, in plaats van op je 18e) kent een aantal voordelen:

 • Je doet meer ervaring op
  Doordat je eerder begint krijg je de kans om alvast ervaring op te doen. Echt rijden leer je namelijk pas na het examen. Als je met een begeleider rijdt krijg je de kans op een veilige manier uren achter het stuur door te brengen en zo meer ervaring op te doen in het verkeer. Je kunt beter en zelfverzekerder autorijden voordat je op je 18e alleen de weg op gaat. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die eerst met een begeleider oefenen minder vaak betrokken zijn bij ongevallen.
 • Je hebt meer tijd
  Een van de voordelen van je rijbewijs halen voor je 18e is dat je waarschijnlijk genoeg tijd hebt voor rijlessen. Als je nog op de middelbare school zit is het makkelijker om tijd vrij te maken dan wanneer je studeert of werkt. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om de lessen in te plannen. Dan kun je je vanaf je 18e focussen op je werk of studie.
 • Het is veilig
  Steeds meer jongeren kiezen voor het halen van een autorijbewijs in plaats van het halen van een scooterrijbewijs. Een scooter is over het algemeen een gevaarlijker voertuig omdat je niet goed beschermd bent tijdens ongevallen. Een auto is een relatief veilig voertuig waardoor je veiliger aan het verkeer kunt deelnemen.

Beginnen met rijlessen

Uit ervaring is gebleken dat jongeren die voor hun 18e hun rijbewijs halen het begeleid rijden serieus nemen en veel ervaring opdoen. Hierdoor leren ze op een veilige manier autorijden en zijn op hun 18e voorbereid om alleen de weg op te kunnen. Ben je 16,5 en wil je beginnen met rijlessen? Neem contact op met een rijschool en vraag naar de mogelijkheden.


Populaire blogs • Je rijbewijs halen voor je 18e? Dit zijn de voordelen


 • Meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen


 • Rijles in de winter of zomer? Wat is de beste keuze?


 • Rijlessen in een schakelauto of automaat?

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt