logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Theorie examen halen

Theorie examen halen

Wil je jouw rijbewijs halen? Voordat je mag afrijden zul je rijlessen moeten volgen bij een autorijschool en het theorie-examen van het CBR moeten halen. Maar hoe kun je je voorbereiden op het theorie-examen? En wat moet je weten? Welke opties heb je wanneer je jouw rijbewijs wilt halen? Op deze pagina vertellen we je meer over het theorie-examen zodat je zo snel mogelijk je rijbewijs kunt halen.

Vraag het examen op tijd aan

Zorg dat je zo snel mogelijk begint met het leren voor je theorie-examen. Want hoe eerder je start, des te sneller kun je het theorie-examen maken. En dat is belangrijk, want je mag pas het praktijkexamen maken wanneer je het theorie-examen gehaald hebt. Als je op tijd begint kun je dus eerder je rijbewijs halen.

TIPTip: Een bijkomend voordeel van het op tijd beginnen met het leren van je theorie is dat je het rijden tijdens de rijlessen sneller zult oppakken. Je kunt dan de theorie die je hebt geleerd direct in verschillende verkeerssituaties tijdens de rijles leren toepassen. Met kennis van het verkeer worden de rijlessen makkelijker.

Theorie-examen halen

Kosten theorie-examen

De kosten van het theorie-examen voor 2024 zijn door het CBR bepaald. Het is afhankelijk van het soort examen dat je maakt wat de kosten zijn. In de tabel hieronder zie je de prijzen van de verschillende examens:

Soort examenKosten CBR
Theorie-examen A, B of AM € 48
Examen met tolk en individueel begeleid € 111,50
Toeslag individueel begeleid theorie-examen € 63,50
Toeslag avond/weekendtarief € 6
Toeslag theorie-examen Engels€ 6
Toeslag extra tijd bij theorie-examen€ 13

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien kost een regulier theorie-examen 48 euro. Het individueel begeleide examen met tolk kost 112 euro. Daarnaast zijn er ook nog opties waar een toeslag voor gerekend wordt.

Heeft u extra tijd nodig?

Wilt u individueel of met tolk begeleid worden?

Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen?

Wilt u in avond of weekend?

LET OPLet op: niet iedereen haalt in een keer het theorie-examen. Volgens het CBR doen kandidaten er gemiddeld 2,4 keer over om te slagen. Als je meerdere keren het examen moet afleggen vallen de kosten dus ook hoger uit.

Leren voor het theorie-examen

Je kunt je op het theorie-examen voorbereiden door de theorie te leren. Dit ging vroeger via een boek, maar tegenwoordig heb je ook websites waarop je de regels kunt leren en vragen kunt invullen. Met 3D-animaties, video’s en afbeeldingen leer je sneller waardoor je de theorie makkelijker in je op kunt nemen.

Je kunt ook online oefentoetsen maken. Wanneer je een simulatie van het CBR theorie-examen maakt kun je testen of je klaar bent voor het echte examen. Na het maken van de oefenvragen krijg je de uitslag te zien en weet je of je bij het echte auto theorie-examen geslaagd of gezakt zou zijn. Het theorie-examen is pittig, dus zorg dat je goed leert voordat je het examen maakt. Dan is de kans groter dat je in een keer slaagt en je rijbewijs zo snel mogelijk kunt halen.

Kosten klassikaal theorie leren

Je kunt voor het theorie-examen op je eigen tempo leren met behulp van boeken of online programma’s. Wil je liever in groepsverband leren? Je kunt er ook voor kiezen om bij je rijschool hulp te vragen bij het leren van je theorie-examen. De rijschool weet ten slotte als geen ander hoe je je moet voorbereiden.

Sommige rijscholen bieden een klassikale cursus aan. Dit zijn de gemiddelde prijzen:

TIPTip: Ook kun je bij sommige autorijscholen een pakket met rijlessen in combinatie met de theorie cursus aanschaffen. Vaak zijn deze pakketten voordeliger. Vraag je rijschool naar de mogelijkheden.

Hoe werkt het theorie-examen

Hoe ziet het theorie-examen eruit en wat kun je verwachten?

Tijdens het theorie-examen auto krijg je in totaal 65 vragen, waarvan:

  • 25 vragen gaan over gevaarherkenning
  • 12 vragen gaan over verkeersregels
  • 28 vragen gaan over verkeersinzicht

Hoeveel vragen moet je goed hebben om te slagen? Hieronder zie je per categorie hoeveel vragen je goed moet hebben beantwoord:

OnderwerpTotaal aantal vragenAantal goede antwoorden om te slagen
Gevaarherkenning2513
Kennisvragen verkeersregels1210
Verkeersinzicht2825

Reguliere examen

Het reguliere examen duurt 30 minuten. Dit examen volg je in een examenzaal van het CBR. Met een touchscreen en een beeldscherm moet je de juiste antwoorden invullen.

Het examen kan ook in het Engels gemaakt worden. Dit examen is net als het reguliere Nederlandse examen te maken in de examenzaal van het CBR. Ook hier krijg je 30 minuten de tijd en vul je de antwoorden via een touchscreen in.

Theorie examen

Examen met extra tijd

Het kan zijn dat je extra tijd nodig hebt om het examen te maken. Dit kan bijvoorbeeld als je dyslexie of een aandoening hebt die het moeilijk maakt om het examen binnen 30 minuten te maken. Daarom is er een speciaal theorie-examen met extra tijd ontwikkeld. Dit examen duurt 15 minuten langer dan het reguliere examen. Maar let op, deze extra tijd geldt alleen voor het onderdeel ‘verkeersregels’ en ‘verkeersinzicht’. Voor het onderdeel ‘gevaarherkenning’ is evenveel tijd als bij het reguliere examen. Bij het theorie-examen met extra tijd kun je ervoor kiezen om de vragen voor te laten lezen door de computer en deze via oordopjes te beluisteren.

Het theorie-examen met extra tijd kost 13 euro extra bovenop het reguliere examen. Maar wanneer je een dyslexieverklaring hebt kun je binnen 14 dagen na je examen dit bedrag terugvragen via het CBR. Zorg dus dat je dit op tijd doet!

Individueel begeleid examen

Wil je jouw theorie-examen liever individueel maken? Dat is ook een mogelijkheid. Deze optie wordt vaak gekozen door mensen die last hebben van faalangst of die autisme of een andere aandoening hebben. De vragen van het individueel begeleide theorie-examen zijn hetzelfde als de vragen van het reguliere examen. Tijdens het individueel begeleid examen zit je echter alleen in een ruimte met een medewerker van het CBR. De medewerker zal de vragen hardop voorlezen. De medewerker mag geen extra uitleg geven over de examenvragen.

LET OPLet op: Dit examen kun je alleen aanvragen als je al eerder een individueel begeleid examen hebt gemaakt of als je eerder een examen met extra tijd hebt gemaakt. Ook als je over een verklaring van een specialist beschikt kun je dit examen aanvragen. Je kunt het beste met het CBR overleggen of je in aanmerking komt.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Theorie-examen met tolk maken

Voor mensen die geen Nederlands spreken biedt het CBR de mogelijkheid om het examen met een tolk te maken. Je moet dan wel zelf een officiële tolk regelen en deze zelf bekostigen. Zorg dat je de tolk op tijd regelt, zodat je zeker weet dat deze beschikbaar is op de dag van het theorie-examen. Om het examen met tolk te kunnen maken moet je een individueel begeleid examen aanvragen bij het CBR.

Ook is het mogelijk om het examen met een gebarentolk te maken. Deze tolk mag je zelf regelen en hoeft geen officiële tolk te zijn (een familielid mag in dit geval ook).

Tot 40% prijsvoordeel door offertes te vergelijken

Wil je naast het leren voor je theorie-examen starten met het nemen van rijlessen? Dan wil je vast niet te veel betalen. Het is verstandig om een offerte aanvraag te doen om de prijs van rijscholen te vergelijken. Zo betaal je nooit een te hoog bedrag voor autorijlessen.

Het opvragen van de offertes bij de rijschool doen wij voor je. Vul gratis en vrijblijvend het offerte aanvraag formulier in. Wij nemen contact op met een aantal rijscholen bij jou in de buurt. Je ontvangt gratis en vrijblijvend een aantal offertes van hen. Je kunt de verschillende offertes en prijzen zelf vergelijken en zo zie je direct wat lessen nemen bij elke rijschool kost.

Betaal niet te veel voor jouw rijles en vind een rijschool die aansluit bij jouw wensen en budget. Door onze offerte aanvraag kun je tot wel 40% besparen op de kosten van de autorijschool.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt