logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Beginnersrijbewijs
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Beginnersrijbewijs

Je hebt de term vast eerder voorbij zien komen: ‘beginnersrijbewijs’. Maar wat is een beginnersrijbewijs precies? Hoe weet je of jij een beginnersrijbewijs hebt? En hoe werkt het puntensysteem? Wij vertellen je in dit artikel alles dat je moet weten over het beginnersrijbewijs zodat je weet wat je kunt verwachten na het behalen van je rijexamen.

Wat is het beginnersrijbewijs?

Iedereen die een eerste rijbewijs haalt is een beginnend bestuurder, ongeacht je leeftijd of het voertuig waarvoor je het rijbewijs hebt gehaald. Als beginnend bestuurder word je als een groter risico op de weg gezien omdat je nog niet veel ervaring hebt opgedaan. De kans op ongelukken en overtredingen is daardoor groter dan bij ervaren bestuurders. Om ongelukken te voorkomen is daarom het beginnersrijbewijs ingesteld.

Conclusie: Een beginnersrijbewijs is hetzelfde als een normaal rijbewijs. Het verschil is de zwaardere aanpak bij verkeersovertredingen wanneer je een beginnend bestuurder bent. Ook zijn er striktere regels wat betreft alcohol gebruik.

Beginnersrijbewijs

Duur beginnersrijbewijs

Iedereen die zijn of haar rijbewijs voor het eerst haalt is een beginnend bestuurder. De duur van het beginnersrijbewijs hangt af van het voertuig waarvoor je het rijbewijs haalt en of dit voor of na je 18e is:

Leeftijd rijbewijs gehaaldDuur beginnersrijbewijs
16 jaar7 jaar
17 jaar (uitgezonderd rijbewijs AM)5 jaar
18 jaar5 jaar

Normaal gesproken geldt het beginner autorijbewijs vanaf de leeftijd van 17 jaar voor vijf jaar lang. Dit is dus bijna voor iedereen. De enige uitzondering is als je het autorijbewijs al op je 16e haalt, dan krijg je voor zeven jaar lang een beginnersrijbewijs.

LET OPLet op: Voor het scooterrijbewijs (AM) gelden andere regels. Als je op je 16e of 17e een scooterrijbewijs haalt word je zeven jaar lang als beginnend bestuurder gezien.

Puntensysteem rijbewijs beginners

Het beginnersrijbewijs werkt met een puntensysteem. Bij een zware overtreding worden punten van je rijbewijs afgehaald. Bij deze overtredingen moet de agent hebben gezien dat jij achter het stuur zat. Bij kleinere overtredingen zoals een flitsboete of andere boete op kenteken gaan er geen punten van je rijbewijs af.

Een strafpunt wordt van je rijbewijs afgehaald bij een zware overtreding. Een aantal van de overtredingen die hieronder vallen zijn als jij:

  • Een ongeluk veroorzaakt waardoor een ander wordt gedood of zwaar lichamelijk letsel is toegebracht.
  • Op een autosnelweg meer dan 40 kilometer per uur rijdt dan de toegestane snelheid.
  • Op andere wegen meer dan 30 kilometer per uur rijdt dan de toegestane snelheid.
  • Gevaar of hinder veroorzaakt in het verkeer.
  • Bumper kleeft bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur.

Beginnersrijbewijs

Bij twee stafpunten moet je je rijbewijs inleveren. De politie meldt dit aan het CBR. Er vindt dan een onderzoek naar je rijvaardigheid plaats. Er is een kans dat je je rijbewijs dan definitief moet inleveren. Je moet in dat geval opnieuw rijexamen doen om weer achter het stuur te gaan zitten.

Voor iedereen die het beginnersrijbewijs voor 1 oktober 2014 heeft gehaald geldt dat het rijbewijs na 3 strafpunten wordt ingenomen.

Beginnersrijbewijs en alcohol

Voor het beginnersrijbewijs gelden extra strenge regels met betrekking tot alcohol. Dit omdat uit cijfers is gebleken dat een kwart van de slachtoffers in het verkeer door alcohol een beginnend bestuurder is. De overheid pakt alcohol gebruik onder beginnende bestuurders daarom extra hard aan. Het maximaal alcoholpromillage dat je in je bloed mag hebben met een beginnersrijbewijs is 0,2 procent. Afhankelijk van je lichaam kan je met slechts een drankje deze limiet al snel overschrijven.

Bij een alcoholpromillage van 0,8 procent of hoger ben je jouw rijbewijs krijgt. Je moet dan een verplichte cursus volgen die drie dagen duurt. Ook moet je een boete betalen. De officier van justitie bepaalt vervolgens of en wanneer je jouw rijbewijs weer terug krijgt.

Wil je jouw rijbewijs niet kwijtraken? Zorg dan dat je niet met alcohol achter het stuur gaat zitten. Een glaasje kan al te veel zijn.

Vergelijk offertes om dubbel te besparen

Wil je rijlessen nemen zodat je zo snel mogelijk je beginnersrijbewijs in ontvangst kunt nemen? En wil je niet te veel geld aan de rijlessen uitgeven? Dan is het verstandig om offertes van verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken. Je kunt zo tot wel 40% op de kosten besparen.

Vul gratis en vrijblijvend ons offerte aanvraag formulier in. Wij nemen contact op met aantal rijscholen in jouw omgeving. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes van elke rijschool in je mailbox. Je kunt zelf de prijzen vergelijken en ziet zo welke rijschool het voordeligst is.

Bespaar door verstandig te vergelijken op de kosten van rijlessen en betaal nooit te veel voor een rijschool in jouw buurt.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt