logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Aanhangwagen rijlessen
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Aanhangwagen rijlessen

Voor het rijden met een aanhangwagen achter de auto heb je soms voldoende aan het autorijbewijs (B). Het kan ook zijn dat je een aanhangwagen rijbewijs (BE) of een beperkt aanhangwagen rijbewijs (B+) nodig hebt. Welk rijbewijs je nodig hebt wordt bepaald door het gewicht van de auto en het gewicht van de aanhangwagen. Wil je weten of jij een nieuw rijbewijs moet halen? En of je aanhangwagen rijlessen moet nemen? En wil je weten welke kosten hieraan verbonden zijn? Je leest het in dit artikel.

Kosten aanhangerrijbewijs

Wat kost het behalen van je aanhangwagenrijbewijs? Welk bedrag moet je hiervoor opzij leggen? De kosten van het behalen van je aanhangerrijbewijs zijn deels afhankelijk van de rijschool die je kiest. Maar daarnaast zijn er ook kosten voor het behalen van je praktijkexamen en het aanvragen van je rijbewijs. Wij hebben op deze pagina de kosten aanhangerrijbewijs onder elkaar gezet zodat je weet waar je aan toe bent. Betaal nooit meer te veel!

Wat kost het rijbewijs BE

De prijs van het behalen van je rijbewijs voor de aanhangwagen kan verschillen. Dit is deels afhankelijk van de lesprijzen. Daarnaast zijn er vaste kosten die altijd van toepassing zijn. In het tabel zie je de kosten aanhangerrijbewijs:

UitgaveKosten
Tussentijdse toets CBR€ 136,50
Praktijkexamen CBR€ 136,50
Gezondheidsverklaring€ 44,50
Aanvragen rijbewijs gemeente€ 47

LET OPLet op: de hierboven genoemde prijzen voor het praktijkexamen en de tussentijdse toets zijn de prijzen van het CBR. Wanneer de rijschool deze examens voor je aanvraagt zul je hier waarschijnlijk extra voor moeten betalen.

Ook zul je tijdens het rijexamen moeten betalen voor de aanwezigheid van de instructeur en het gebruik van de lesauto. De uiteindelijke kosten zullen dus hoger uitvallen dan alleen de kosten aan het CBR. Controleer van tevoren via de offerte aanvraag waarvoor de rijschool kosten in rekening zal brengen.

Kosten aanhangwagen rijles

Elke rijschool kan zijn eigen prijzen bepalen voor aanhangwagen rijlessen. Daardoor verschilt de prijs sterk van rijschool tot rijschool. Gemiddeld zijn de rijlessen € 52 tot € 72 per uur.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten van rijlessen met aanhangwagen per uur:

Prijzen variëren van rijschool tot rijschool.

LET OPLet op: Voordat je een keuze maakt is het verstandig om eerst de prijzen van verschillende rijscholen naast elkaar te leggen. De kosten van de aanhangwagen rijles zijn ook afhankelijk van hoeveel uur aan rijles je nodig hebt. Let daarbij ook goed op hoe de prijs is berekend. Is de prijs per uur, per 50 minuten of per anderhalf uur? En wat moet je aan de rijschool betalen voor het rijexamen met aanhangwagen?

Kosten rijlessen met aanhangwagen (BE)

Tussentijdse toets kosten

De tussentijdse toets is niet verplicht. Maar veel leerlingen kiezen hier wel voor omdat je zo alvast kunt wennen aan de examensituatie. En als je de bijzondere verrichten goed uitvoert kun je hiervoor al vrijstelling krijgen voor je rijexamen. De tussentijdse toets kost € 136,50 bij het CBR. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor de administratie, het gebruik van het voertuig en de aanwezigheid van de instructeur. Mocht je eventueel ook nog een aanhangwagen rijles nemen vlak voor het examen, dan komen hier nog extra kosten bij.

Kosten aanhangerrijbewijs praktijkexamen

Nadat je genoeg rijlessen hebt genomen kun je het praktijkexamen maken. Dit examen kost in 2024 € 136,50 bij het CBR. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor de administratie, het gebruik van het voertuig en de aanwezigheid van de instructeur. Mocht je eventueel ook nog een aanhangwagen rijles nemen vlak voor het examen, dan komen hier nog extra kosten bij

Rijbewijs BE

Wil je met een aanhangwagen rijden? Dan ligt het aan het gewicht van de aanhangwagen en je auto over welk rijbewijs je moet beschikken. Hieronder zie je welk rijbewijs je nodig hebt:

  • Rijbewijs BE: dit rijbewijs is verplicht wanneer de aanhanger meer dan 750 kilo weegt (leeggewicht + laadvermogen) en als de auto en de aanhanger samen meer dan 3500 kilo wegen.
  • Rijbewijs B plus: met dit rijbewijs mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4250 kilo.
  • Rijbewijs BE: met dit rijbewijs mag je rijden met een aanhanger tot en met 3500 kilo (leeggewicht + laadvermogen).

LET OPLet op: Heb je voor 2013 je rijbewijs BE gehaald? Dan gelden andere regels. Je mag dan met iedere aanhanger of oplegger rijden.

Voor het halen van een BE Rijbewijs is geen apart theoriecertificaat nodig. Je moet echter wel een praktijkexamen afleggen bij het CBR. Voordat je praktijkexamen kunt doen zul je eerst een aantal lessen moeten nemen die specifiek gericht zijn op het rijden met een aanhangwagen.

Om te kunnen beginnen met de aanhangwagen rijles om je rijbewijs BE te behalen moet je minstens 18 jaar zijn. Dat is de minimale leeftijd waarop je mag autorijden, en ook met een aanhangwagen de weg op mag.

rijlessen aanhangwagen (BE)

Aanhangwagen rijlessen

Het verschilt per persoon hoeveel aanhangwagen rijlessen je nodig zult hebben. Het ligt aan jouw auto vaardigheden en ervaring die je al hebt in het verkeer. Daarom adviseren wij om altijd eerst een proef aanhangwagen rijles te nemen bij een rijschool. De rijinstructeur kan dan een inschatting maken van hoeveel lessen je ongeveer nodig zult hebben om je rijbewijs BE te kunnen halen.

Maar let wel op dat de instructeur slechts een inschatting maakt. Het uiteindelijke aantal aanhangwagen rijlessen kan afwijken, afhankelijk van hoe snel je de instructies oppikt en de juiste auto vaardigheden hebt om aan het praktijkexamen deel te nemen.

TIPTip: Ben je op zoek naar een goede aanhangwagen rijles? Wij raden aan om eerst rijscholen met elkaar te vergelijken zodat je weet welke school in jouw omgeving het beste is en de meest voordelige prijs biedt. Zo kun je veel geld besparen op het nemen van aanhangerrijlessen.

Wanneer je dan de juiste school hebt gevonden kun je met de rijinstructeur bespreken hoeveel aanhangwagen rijlessen je nodig zult hebben en op welke manier de school de lessen biedt. Onderaan deze pagina helpen wij je via onze offerte aanvraag met het vergelijken van diverse rijscholen bij jou in de omgeving.

Dagopleiding

Wil je sneller je rijbewijs halen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de rijopleiding in een dag te doen. Vermeld bij je offerte aanvraag dat je op zoek bent naar een dagopleiding.

In een dag leer je om veilig en verantwoord met een aanhanger achter je auto te rijden. Je begint de dag met de theorie over het rijden met een aanhanger. Vervolgens ga je dit in de praktijk brengen. Je leert de bijzondere verrichtingen uit te voeren, waaronder het achteruitrijden met de auto en aanhanger, het keren door middel van een halve draai, het keren door middel van een bocht achteruit, de helling proef met de aanhangwagen en de aanhanger door middel van een bocht recht voor een garagedeur zetten. Daarnaast leer je om tijdens het rijden met de auto met aanhanger op de weg om te gaan met de lengte, de uitzwaai en de inloop van de aanhangwagen. Na de praktijkles volgt direct het praktijkexamen bij het CBR. Je kunt dan diezelfde dag nog jouw rijbewijs BE behalen.

rijlessen aanhangwagen

Voordeel van vergelijken

Wil je besparen op de kosten van aanhangwagen rijlessen? Dan is het verstandig om gratis en vrijblijvende offertes bij rijscholen aan de vragen deze met elkaar te vergelijken. Bespaar tot wel 40% op de totale kosten.

Het opvragen van de offertes nemen wij voor jou uit handen. Geef gratis en vrijblijvend via het offerte aanvraag formulier door in welke omgeving je woont. Wij nemen contact op met aantal rijscholen in de buurt die aanhangwagen rijlessen bieden. Je ontvangt gratis vrijblijvende offertes van elke rijschool in je mailbox. Je kunt de prijzen vergelijken en ziet zo welke rijschool het voordeligst is.

Bespaar door verstandig te vergelijken en betaal minder voor een goede rijschool.

1 / 4
Haal de handrem er af (druk omlaag)
2 / 4
Draai het wiel omhoog
3 / 4
Bevestig de hulpkoppeling
4 / 4
Sluit de stroomkabel aan

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt