logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Gezakt voor je rijbewijs, wat nu?
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Gezakt voor je rijbewijs, wat nu?

Je hebt rijlessen genomen en examen gedaan. Helaas blijk je te zijn gezakt. Vervelend! We snappen dat de teleurstelling groot is. Maar maak je geen zorgen, veel mensen zakken de eerste keer. Gelukkig kun je het rijexamen opnieuw doen. Hoe vraag je een herexamen aan? En hoe bereid je je voor zodat je volgende keer wel voor je rijexamen slaagt? Wij vertellen je op deze pagina alles over het herexamen zodat je de volgende keer wel je rijbewijs haalt.

Redenen om te zakken

Er kunnen vele redenen zijn om te zakken voor je rijbewijs. Een aantal van de meest voorkomende redenen zijn:

  • Zenuwen
  • Jouw reactie op het verkeer
  • Je kijkgedrag
  • Je plaats op de weg
  • Verkeerd handelen
  • Ingreep van de examinator

De examinator zal je na afloop van het rijexamen uitleggen waarom je bent gezakt. Je krijgt te horen welke onderdelen onvoldoende waren en waar je dus aan kunt gaan werken. Dit wordt op een formulier aangegeven dat je mee krijgt naar huis.

Gezakt voor je rijbewijs

Meer rijlessen nemen

Als je gezakt bent is het verstandig om weer rijlessen aan te vragen. Bespreek met de rijinstructeur de uitslag van het examen en maak een plan voor de nieuwe reeks rijlessen. Bespreek hoeveel rijlessen je nodig zult hebben, afhankelijk van hoe je het examen hebt gemaakt en welke verbeterpunten je meekreeg.

LET OPLet op: wij raden aan om de rijlessen direct weer op te pikken en minimaal een keer per week te rijden. Als je met je instructeur gericht werkt aan de hand van het examenuitslagformulier heb je de grootste kans dat je volgende keer wel slaagt.

Herexamen aanvragen

Wanneer je bent gezakt voor je autorijexamen mag je officieel na 2 weken weer herexamen doen bij het CBR. Zo heb je nog tijd om te werken aan de verbeterpunten die je hebt meegekregen. Wanneer je examen is afgebroken door verkeersgevaarlijk gedrag mag je na 6 weken weer herexamen doen. Dit geeft je langer de tijd om te werken aan jouw rijvaardigheden.

TIPTip: Er is een wachttijd bij het CBR voor het aanvragen van het herexamen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je weer examen kunt doen. Zorg dus dat je zo snel mogelijk het herexamen aanvraagt.

De kosten voor het herexamen zijn hetzelfde als het reguliere examen:

HerexamenPrijs
Bromfiets (AM)€ 141
Personenauto (B)€ 137

Vier keer gezakt?

Als je vier keer binnen 5 jaar bent gezakt krijg je een speciaal rijexamen, genaamd ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. De examinator besteed hierbij meer tijd aan jouw examen. Het examen duurt 1 uur en 10 minuten, waarvan 35 minuten voor de examenrit zijn gereserveerd. De overige tijd wordt gebruikt voor persoonlijke begeleiding. Uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling dat je over dezelfde vaardigheden beschikt als bij het ‘gewone’ rijexamen.

Je kunt het speciale examen in principe doen tot je geslaagd bent. Hiervoor is geen wettelijk limiet vastgesteld.

Gezakt voor je rijbewijs

Nieuwe rijschool zoeken

Meestal zal het aan je eigen rijvaardigheden liggen dat je gezakt bent. Maar het kan natuurlijk dat je rijschool niet goed les heeft gegeven. Wij raden je aan om je kritisch af te vragen of de rijlessen bij jouw rijschool goed genoeg waren. Zoek uit wat het slagingspercentage van jouw rijschool is. Werkt jouw rijschool met de RIS-methode en heb je tussentijdse toetsen gedaan?

Mocht je twijfelen, dan kan het geen kwaad om op zoek te gaan naar een nieuwe rijschool. Vraag een proefles aan en ervaar of de nieuwe rijschool beter aansluit op jouw wensen.

Besparen op uw rijles kosten

Ben je op zoek naar een nieuwe rijschool voor autorijlessen? Door gratis en vrijblijvend via ons offertes van verschillende rijscholen te vergelijken kun je besparen op de kosten van rijlessen. Dit kan je tot wel 40% korting opleveren op rijlessen bij een rijschool bij jou in de buurt.

Hoe vergelijk je de offertes? Vul gratis ons offerte aanvraag formulier in. Wij nemen contact op met een aantal rijscholen bij jou in de buurt en vragen offertes voor je op. Je ontvangt vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met de bijbehorende tarieven per rijschool. Je kunt deze offertes van elke autorijschool zelf vergelijken en de voordeligste prijs kiezen om zoveel mogelijk op de kosten te besparen.

Vergelijk en je ziet direct welke rijschool de meest voordelige lesprijzen biedt voor autorijlessen. Met de juiste rijlessen ga je zelfverzekerd het examen in. Succes!

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt