logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Rijles tips
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Rijles tips

Wil je zo snel mogelijk je rijbewijs halen en zo min mogelijk geld aan lessen uitgeven? Dan is het verstandig om eerst rijles tips te lezen. Als je weet waar je op moet letten, kun je sneller afrijden en zijn je slagingskansen het grootst. Wij geven je op deze pagina 8 nuttige rijles tips.

Tip 1. Begin op tijd met het leren van je theorie

Een van de belangrijkste rijles tips is om zo snel mogelijk te beginnen met je theorie. Je zult veel nieuwe regels moeten onthouden. En hoe eerder je de regels leert, hoe sneller je ze ook kunt gaan toepassen tijdens de rijlessen. Zo wen je sneller aan de regels en kun je makkelijker veilig deelnemen in het verkeer.

Rijles tips: begin op tijd met theorie

Tip 2. Neem een proefles

Wij raden aan om altijd eerst een proefles te nemen. Zo weet je of je een klik hebt met de instructeur en of de lesstijl van de rijschool bij jou past. Daarnaast kan de rijinstructeur tijdens de proefles een inschatting maken van hoe veel lessen je ongeveer nodig zult hebben. Dan weet je op basis daarvan of je budget groot genoeg is om met de cursus te beginnen.

Tip 3. Neem lessen van 120 minuten

Veel rijscholen bieden lessen van 60 minuten. Maar het is vaak verstandiger om langere lessen te nemen. Je hebt namelijk steeds weer tijd nodig om te wennen aan de auto en het verkeer wanneer je instapt. In twee uur leer je sneller en efficiënter en je bent minder tijd kwijt aan het halen en brengen van andere leerlingen.

Tip 4. Varieer met lestijden

We raden je aan om op verschillende tijden les te nemen zodat je went aan verschillende omstandigheden. Zo leer je om te rijden wanneer het overdags rustig is en wanneer het druk is op de weg. Je leert zo ook om in het licht en in het donker te rijden en met verschillende weersomstandigheden.

Tip 5. Doe de tussentijdse toets

Veel leerlingen kijken op tegen het uitvoeren van de bijzondere manoeuvres. De hellingproef en parkeren bezorgen bij velen voor zweethanden. Tijdens het tussentijdse examens moet je de bijzondere manoeuvres doen. Wanneer je het examen gehaald hebt, hoef je deze manoeuvres niet meer tijdens het praktijkexamen te doen. Zo hoef je je geen zorgen te maken om de hellingproef of het inparkeren tijdens het examen.

tip6: Indien gezakt, stop niet met lessen

Tip 6. Gezakt? Ga direct verder met lessen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je voor je rijexamen zakt. Je rijschool kan dan een herexamen voor je regelen. Dit kan vanaf twee weken later. Wij raden aan om meteen door te gaan met het nemen van rijlessen nadat je bent gezakt. Zo vergroot je jouw slagingskans op het volgende rijexamen. Let goed op de aanwijzingen die de examinator heeft gegeven en probeer hieraan te werken.

Tip 7. Doe een speciaal faalangst examen

Voel je je enorm gespannen tijdens het rijden en heb je last van faalangst? Je bent niet de enige. Het kan zijn dat je door faalangst blokkeert tijdens het rijden. Een van onze rijles tips is om dan een rijschool te zoeken die gespecialiseerd is in het geven van lessen aan leerlingen met rijangst. Ook kun je bij het CBR een speciaal faalangst examen aanvragen.

Tip 8. Begin al op je 16e met lessen

Ben je 16 jaar en wil je zo snel mogelijk je rijbewijs halen? Je kunt beginnen met het nemen van rijlessen vanaf 16,5 jaar. Je mag dan ook al de tussentijdse toets doen. Wanneer je eenmaal 17 wordt kun je dan direct rijexamen doen.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt