logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Eerste rijles: wat kun je verwachten
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Eerste rijles: wat kun je verwachten

Het is zover. Je mag beginnen met je eerste rijles. Je hebt een rijschool uitgekozen en de eerste rijles staat gepland. Voor sommige mensen is het een moment om naar uit te kijken, terwijl er juist tegenop zien. Wat kun je verwachten van de eerste rijles? Hoe kun je je voorbereiden? En wat kun je doen om alles uit je eerste rijles te halen? Wij vertellen je alles over je eerste rijles op deze pagina.

Plan een proefles in

Wij raden aan eerst een proefles aan te vragen. Dit is dan gelijk je eerste rijles. Tijdens deze proefles kun je kijken of de rijschool en de rijinstructeur bij jou passen. Het voordeel is dat je nog nergens aan vast zit. Probeer vragen te stellen over de rijschool en lesmethode. Zo krijg je een beter beeld van de rijschool en of deze bij je past. Mocht je niet tevreden zijn na de proefles, dan kun je nog overstappen op een andere rijschool.

TIPOnze tip: Zorg ervoor dat je een rijschool en een rijinstructeur uitkiest waarbij je je op je gemak voelt. Dat zal ervoor zorgen dat de autorijlessen niet alleen leuker, maar ook makkelijker zullen worden.

Eerste rijles

De eerste rijles

De instructeur komt je thuis ophalen. Zorg dat je op tijd klaarstaat, want rijinstructeurs zijn stipt. Daarnaast wil je natuurlijk de lestijd optimaal benutten. Je gaat naar een rustige plek in de buurt van je huis, meestal een parkeerplaats of industrieterrein. Hier neemt de instructeur een aantal veiligheidsvoorschriften met je door. Ook leer je sturen, gas geven en remmen of soms koppelen en schakelen.

Je hoeft niet bang te zijn dat er iets fout gaat tijdens de eerste autorijles. Je zult niet zomaar ergens tegenaan rijden. De instructeur heeft een eigen set pedalen en kan op elk moment ingrijpen. Hij kan remmen wanneer jij dit niet op tijd doet. Maak je dus vooral geen zorgen voor de eerste autorijles.

Persoonlijk advies

Tijdens de eerste autorijles zal de instructeur zien hoe snel je de eerste rijvaardigheden oppikt. Hij kan op basis daarvan een persoonlijk lesadvies opstellen. Je krijgt te horen hoeveel autorijlessen de instructeur denkt dat je nodig zult hebben voordat je je rijbewijs kunt halen. Ook zal de instructeur vertellen welk pakket hierbij past. Dat is fijn, want dan weet je wat je kunt verwachten.

In Nederland volgen leerlingen gemiddeld 40 uur aan rijlessen bij autorijscholen voordat ze hun rijbewijs halen. Schrik dus niet wanneer de rijleraar aangeeft dat je een pakket van 40 uur nodig zult hebben om je rijbewijs te halen.

Hieronder zie je het gemiddeld aantal lessen dat een leerling gemiddeld nodig heeft om een autorijbewijs te halen:

LET OPLet op: in de prijsindicatie hierboven zie je het gemiddeld aantal lessen dat een gemiddelde leerling nodig heeft. Uiteraard kan het uiteindelijk aantal lessen afwijken. Sommige leerlingen hebben zelfs aan nog minder lessen genoeg terwijl anderen meer dan 50 lessen nodig hebben en eventueel een of meerdere herexamens moeten doen.

Tips voor tijdens de eerste les

Wij hebben nog een aantal tips die ervoor zullen zorgen dat de eerste rijles soepel verloopt:

 1. Je mag fouten maken
  Niemand kan in een keer rijden. Leren rijden kost tijd en je zult dan ook veel fouten maken in het begin. Maak je dus geen zorgen als je fouten maakt. Je kunt van je fouten leren en volgende keer proberen om het beter te doen.
 2. Blijf kalm
  Blijf kalm wanneer je voor het eerst achter het stuur zit. Zo houd je het meeste overzicht en kun je de beste beslissingen maken. Een auto besturen kan overweldigend voelen en bij sommige mensen leidt dit tot paniek. Wanneer je je paniekerig voelt, kun je dit met de instructeur bespreken. Hij zal ervoor zorgen dat je je op je gemak gaat voelen achter het stuur.
 3. Volg de instructies op
  De rijinstructeur geeft je instructies en tips tijdens het rijden. Luister naar de uitleg van de instructeur en pas de tips zo goed mogelijk toe. Stel vragen en geef het aan als je iets niet begrijpt.
 4. Draag de juiste schoenen en kleding
  Het is niet handig om met hakken of slippers te gaan rijden. Zorg ervoor dat je tijdens de eerste rijles platte comfortabele schoenen aantrekt. Trek kleding aan die comfortabel zit en waarin je makkelijk kunt bewegen.

Tips eerste rijles

Na de eerste rijles

De eerste rijles zit erop. Wat vond je ervan? Ga na of je een klik met de instructeur voelde en of de lesmethode bij je past. Stel vragen als je die nog hebt. Zo kun je een goede keuze maken.

De rijschool zal je na een pakket aanbieden. Je kunt ervoor kiezen om bij de rijschool autorijlessen te gaan volgen, maar je kunt ook verder kijken.

TIPTip: Je hoeft niet bij de rijschool waar je een proefles hebt gevolgd een pakket te kopen. Ben je op zoek naar een andere rijschool? Dan kan het helpen om de offertes van rijscholen met elkaar te vergelijken. Hieronder vertellen wij je hoe je dat doet.

Vergelijk offertes

Door gratis en vrijblijvend via ons offertes van verschillende rijscholen te vergelijken kun je besparen op de kosten van rijlessen. Het verschil tussen de ene autorijles en de andere autorijles kan wel 40% van de prijs zijn.

Hoe vergelijk je de offertes? Vul gratis ons offerte aanvraag formulier in. Wij nemen contact op met een aantal rijscholen bij jou in de buurt en vragen offertes voor je op. Je ontvangt vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met de bijbehorende tarieven per rijschool. Je kunt deze offertes van elke autorijschool zelf vergelijken en de voordeligste prijs kiezen om zoveel mogelijk op de kosten te besparen.

Vergelijk en je ziet direct welke rijschool de meest voordelige lesprijzen biedt voor autorijlessen. Zo haal je snel je rijbewijs voor de laagste prijs.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt