logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Vrachtwagen rijlessen
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Vrachtwagen rijlessen

Wil je vrachtwagenchauffeur worden? Voordat je in een vrachtwagen kunt rijden zul je eerst speciale vrachtwagen rijlessen moeten volgen. Tijdens deze praktijklessen oefen je voertuigbeheersing en rijvaardigheden. Daarnaast leer je om de theorie zo veilig mogelijk in de praktijk toe te passen. Wil je weten wat het nemen van vrachtwagen rijlessen kost? En wil je besparen op de prijs van rijlessen? Op deze pagina vertellen we je meer over de kosten en hoe je hierop kunt besparen.

Vrachtwagen rijbewijs kosten

Wat kost het behalen van het vrachtwagen rijbewijs? Voordat je je rijbewijs kunt halen moet je natuurlijk eerst rijlessen volgen. Daarnaast betaal je voor je theorie-examens en praktijkexamens. Hieronder hebben we een aantal kosten voor je op een rijtje gezet:

LessenGemiddelde prijs per uur
Theorie deel 1, Verkeer en techniek (RV1)€ 39,80
Theorie deel 2, Administratie (R2C)€ 39,80
Examen vrachtauto C praktijk€ 261,55

LET OPLet op, bovenop de kosten van de examens betaal je ook nog voor rijlessen. Daarnaast betaal je voor de medische keuring door een Arboarts en het aanvragen van je rijbewijs.

Kosten rijlessen vrachtwagen

De kosten voor vrachtwagen rijlessen kunnen per rijschool verschillen. De rijscholen bepalen zelf de prijs van de vrachtwagen rijlessen. Bij de ene rijschool betaal je meer dan bij de andere. Ook verschilt het uiteraard per persoon hoeveel lessen je nodig zult hebben en hoe hoog de uiteindelijk kosten zullen zijn. Gemiddeld genomen kosten vrachtwagen rijlessen rond de 110 euro per uur.

Hieronder zie je een grafiek met de gemiddelde kosten van vrachtwagenrijlessen.

LET OPLet op: de werkelijke kosten per uur kunnen hoger of lager uitvallen. De prijzen variëren per rijschool. Daarnaast is het ook afhankelijk van hoeveel uur aan lessen je nodig zult hebben wat de totale prijs van vrachtwagenrijlessen zal zijn.

Vraag de instructeur tijdens de proefles om een inschatting te maken van hoeveel lessen je nodig hebt. Tijdens deze eerste les kan de instructeur zien hoe snel je het rijden in de vrachtwagen oppikt en op basis hiervan advies geven. Als je weet hoeveel uur je ongeveer aan lessen nodig zult hebben kun je bereken wat de totale prijs voor vrachtwagenrijlessen zal worden.

Wat kost een vrachtwagenrijles precies? Om achter de exacte prijs te komen is het verstandig om een offerte aan te vragen bij verschillende rijscholen via het formulier met onze offerte aanvraag. Zo weet je precies welke prijs elke school rekent voor rijlessen.

Kosten gezondheidsverklaring

De gezondheidsverklaring moet je aanvragen om je vrachtwagen rijbewijs te kunnen halen. Deze gezondheidsverklaring kost € 44,50 bij het CBR. Hiermee betaal je voor de kosten die het CBR maakt zoals de beoordeling van je rijgeschiktheid, een eventuele rijtest en eventuele adviezen over de aanpassing van je voertuig.

LET OPLet op: Daarnaast kunnen er nog kosten bijkomen die je aan andere partijen moet betalen. Hieronder vallen onder andere onderzoeken bij een keurend arts en de huur van een lesauto in het geval van een rijtest.

Kosten rijbewijs

Wanneer je eenmaal bent geslaagd voor je theorie- en praktijkexamens kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Dit kost bij de meeste gemeenten € 47. Als je al in het bezit bent van een ander rijbewijs moet er een categorie hieraan worden toegevoegd. Helaas ben je in dat geval niet goedkoper uit, want ook dan moet een geheel nieuw rijbewijs worden gemaakt. De prijs blijft hetzelfde.

Ook kun je ervoor kiezen om je rijbewijs met spoed aan te vragen tegen een hoger tarief. Wil je weten wat het aanvragen van je rijbewijs bij jouw gemeente kost? Dan raden wij aan om contact op te nemen met het gemeenteloket.

Rijbewijs C en C1

Er zijn verschillende soorten vrachtwagenrijbewijzen: C en C1.

Het verschil tussen C en C1 rijbewijs:

  • C-rijbewijs: voor het besturen van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3500 kilo.
  • C1-rijbewijs: voor het besturen van vrachtwagen en campers met een gewicht tussen 3500 kilo en 7500 kilo.

Het C-rijbewijs wordt voornamelijk voor privédoeleinden gebruikt. Het C1-rijbewijs is meestal vereist voor het besturen van een vrachtwagen voor werkdoeleinden. Met dit rijbewijs is de toegestane maximummassa, oftewel het lege gewicht plus het laadvermogen, 7500 kilo.

Met een rijbewijs C of C1 mag je een aanhanger of oplegger met een gewicht tot 750 kilo aan de vrachtwagen koppelen. Het gaat hierbij om de maximummassa. Bij een zwaardere oplegger of aanhanger heb je een rijbewijs CE of C1E nodig.

Minimumleeftijd rijexamen C

Je moet minimaal 21 jaar zijn om rijexamen te mogen doen voor je rijbewijs C. Als je het rijbewijs C in combinatie met je vakbekwaamheid (code 95) haalt, kun je echter al vanaf je 18e examen doen. Het rijbewijs C1 kun je eerder halen dan het rijbewijs C. Vanaf je 17e kun je lessen gaan volgen en wanneer je 18 wordt mag je het rijbewijs halen.

rijlessen vrachtwagen

Theorie examen halen

Er zijn twee varianten van het theorie-examen. Chauffeurs die alleen privé een vrachtwagen willen besturen moeten twee theorie-examens afleggen voor de basiscertificaten 1 en 2. Beroepschauffeurs die de vrachtwagen gaan besturen voor werk moeten daarnaast ook nog deel 3 plus twee extra praktijktoetsen behalen.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Om het praktijkexamen voor je rijbewijs in de categorie C te kunnen afleggen moet je vooraf gekeurd worden door een Arboarts. Je moet dan een gezondheidsverklaring van het CBR meenemen naar de arts. Je ontvangt een geneeskundig verslag van de Arboarts. Het CBR zal beiden documenten beoordelen. De beoordeling kan even duren, dus het is verstandig om de medische goedkeuring en gezondheidsverklaring op orde te hebben voordat je gaat beginnen met het nemen van lessen.

Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Wil je besparen op de prijs van vrachtwagen rijlessen? Dit kan door offertes van rijscholen met elkaar te vergelijken. Zo zie je direct welke rijschool de voordeligste prijs biedt.

Je hoeft niet zelf op zoek naar een rijschool bij jou in de buurt. Wij nemen het werk voor je uit handen. Het enige dat je hoeft te doen is het offerte aanvraag formulier invullen. Wij nemen dan contact op met verschillende rijscholen in jouw buurt. Wij vragen hen de offerte direct naar jou op te sturen. Binnen enkele dagen heb je offertes van verschillende rijscholen in je inbox.

Op de offertes van de rijscholen kun je de precieze kosten van vrachtwagen rijlessen zien. Je kunt de offertes vervolgens naast elkaar leggen en een rijschool kiezen die bij jouw budget past. Door offertes te vergelijken bespaarden vrachtwagenchauffeurs tot wel 40 % op de kosten van hun rijlessen.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt