logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Goedkope rijschool
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Goedkope rijschool

Wil je rijlessen nemen? Dan ben je natuurlijk op zoek naar de beste rijschool met een groot slagingspercentage. De duurste rijschool hoeft echter niet de beste te zijn. Wil je weten hoe je een goedkope rijschool in jouw omgeving kunt vinden? Op deze pagina vertellen wij je hoe je een goede en goedkope rijschool kunt vinden.

Slagingspercentage rijschool

Wij raden aan om het slagingspercentage van een rijschool op te zoeken. Via de website van het CBR kun je de meest betrouwbare informatie vinden. Hoeveel leerlingen slagen voor hun rijexamen? Landelijk is het gemiddelde percentage 50%.

In de grafiek hieronder zijn de slagingspercentages van rijscholen weergegeven. Deze grafiek is gemaakt door het CBR en is gebaseerd op hun cijfers. Weergegeven is het slagingspercentage van het eerste praktijkexamen per rijschool:

Zoals je kunt zien verschilt het slagingspercentage per rijschool enorm. Sommige rijscholen hebben een slagingspercentage van slechts 20%, terwijl 80% van de leerlingen bij andere rijscholen direct voor hun praktijkexamen slagen. Het grootste aantal rijscholen heeft een slagingspercentage tussen 50 en 60 %.

TIPTip: Naast het landelijke gemiddelde kun je ook uitzoeken wat het slagingspercentage in jouw woonplaats is. Vergelijk vervolgens het slagingspercentage van de rijschool waar je lessen zou willen volgen met het gemiddelde percentage in jouw woonplaats. Is dit percentage hoger of lager dan het gemiddelde?

Andere factoren

Het slagingspercentage zegt echter niet alles over een rijschool. Als je op zoek bent naar een goede rijschool zijn er bij het beoordelen ook andere factoren om rekening mee te houden:

 • Krijg je les van een vaste instructeur?
 • Krijg je de lessen in hetzelfde voertuig?
 • Kun je een uitgevallen les inhalen?
 • Werkt de rijschool met tussentijdse toetsen?
 • Hoe lang duurt een les?
 • Zijn er bijkomende kosten?

Kosten schatting

Het ligt aan hoeveel rijlessen je uiteindelijk moet nemen wat de totale kosten zijn voor het behalen van je rijbewijs. Daarom is het lastig om rijscholen te vergelijken. Wat je kunt doen is een schatting maken van hoeveel lessen je ongeveer nodig denkt te hebben. Je kunt dan per school vergelijken hoeveel dit zou kosten. Daarbij moet je niet vergeten om ook de kosten die de school rekent bovenop het theorie-examen, het praktijkexamen en eventueel de tussentijdse toets hierbij op te tellen. Als je ziet hoeveel je per rijschool ongeveer kwijt zult zijn kun je kiezen voor een goedkope rijschool.

Kosten rijschool

Pakketprijzen

Om een goedkope rijschool te kiezen kan het ook helpen om naar pakketprijzen te kijken. Het kan soms goedkoper zijn om pakketten van 20 of 40 lessen te kopen waardoor de lesprijs omlaag gaat. Niet elke rijschool werkt met pakketprijzen. Vraag na of de rijschool dit doet en hoeveel het verschil is met het nemen van losse lessen.

Ervaringen van anderen

Heb je een lijstje gemaakt van goedkope rijscholen in jouw buurt en weet je niet welke de beste keuze is? Ervaringen van anderen kunnen vaak de doorslag geven. Ken je iemand in jouw omgeving die ervaring heeft met een van de rijscholen? Of kun je reviews vinden op het internet van mensen die hier rijles hebben gehad? Neem goed de reviews door en kom erachter of de goedkope rijschool ook goed les geeft.

Vraag een proefles aan

Denk je dat je een goedkope rijschool hebt gevonden die bij jou past? Dan is het verstandig om eerst een proefles aan te vragen. Voor deze proefles moet je betalen, maar je zit nog nergens aan vast. Je kunt dan zien of je een klik hebt met de instructeur en of de lesstijl van de school bij jou past. Als de proefles bevalt weet je zeker dat je je geld goed zult uitgeven. Je kunt dan een lespakket aanschaffen of betalen per les. Ben je toch niet tevreden? Dan kun je nog overstappen naar een ander rijschool.

Goedkope rijschool

Besparen tijdens de lessen

Heb je eenmaal een goede rijschool gevonden? Dan wil je uiteraard nog meer geld besparen. Met de volgende tips kun je nog meer besparen op de goedkope rijschool:

 1. Maak de tussentijdse toets:
  De tussentijdse toets van het CBR is niet verplicht. Maar de ervaring leert dat leerlingen die de tussentijdse toets maken sneller slagen voor het praktijkexamen. Voor de tussentijdse toets moet je betalen, maar als het je een aantal lessen (of misschien zelf een extra herexamen) scheelt, ben je uiteindelijk toch goedkoper uit.
 2. Begin op tijd met je theorie leren:
  Begin zo snel mogelijk met het leren van je theorie. Want hoe beter je de theorie kent, des te makkelijker wordt het om dit in de praktijk toe te passen en goed te leren rijden. Daarnaast moet je het theorie-examen hebben gehaald voordat je het praktijkexamen mag afleggen. Als je het theorie-examen pas laat aanvraagt en zakt, is er een kans dat je het praktijkexamen moet verschuiven en dat is zonde.
 3. Denk actief mee als bijrijder:
  Rijd je met iemand anders mee? Probeer dan op de weg te letten en in te schatten hoe je zelf zou handelen. Je kunt daarbij denken aan het opletten met betrekken tot het autorijden zelf, maar ook het verkeer om je heen. Let ook op de verkeersborden en verkeerstekens om je heen en probeer na te denken hoe het zou zijn als jij zelf achter het stuur zat. Alles dat je leert kun je daarna toepassen wanneer je zelf rijdt. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om auto te rijden en zo heb je minder lessen nodig.
 4. Les minimaal 1 – 2 keer per week
  Wanneer je minstens 1 of 2 keer per week rijles neemt leer je sneller en maak je meer vorderingen. En hoe minder lessen je nodig hebt, des te goedkoper wordt het om je rijbewijs te halen.

Vraag rijschool offertes aan

Wil je nog meer besparen op rijlessen? Als je bij slechts één rijschool een offerte opvraagt kun je geen vergelijking maken. Je weet dan niet of dit een goedkope rijschool is. Wij raden aan om een aantal offertes op te vragen. Je kunt de prijzen van rijscholen naast elkaar leggen en zo veel geld besparen.

Wij nemen het opvragen van offertes voor je uit handen. Via ons offerte aanvraag formulier kun je invullen waar je woont. Wij vragen dan offertes voor je op bij rijscholen in de buurt. Je kunt de offertes zelf naast elkaar leggen en voor een goedkope rijschool kiezen die aansluit bij jouw wensen.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt