logo
rijschool achtergrond
Zoek rijschool voorZoek rijschool in plaats BijzonderhedenStraal
Zoek rijschool voorPlaats+
Home > Motorrijlessen
Heeft u extra tijd nodig? Wilt u individueel of met tolk begeleid worden? Wilt u uw theorie-examen in het Engels doen? Wilt u in avond of weekend?

Motorrijlessen

Op de motor ben je vrij en onafhankelijk. Je kunt genieten van de omgeving en je hebt geen last van files. Wil je jouw motor theorie of je motorrijbewijs halen? Op deze website vind je meer informatie over het nemen van motorrijlessen. We vertellen je wat je van motorrijlessen kunt verwachten en voor welk soort rijbewijs je in aanmerking komt. Ook vertellen je wat de gemiddelde kosten van motorrijlessen zijn.

Kosten motorrijbewijs

Wat kost het behalen van je motorrijbewijs? Er zijn verschillende kosten verbonden aan het behalen van het motorrijbewijs, waaronder het nemen van motorrijlessen, de kosten van het theorie examen en de kosten van de twee praktijkexamens. Daarbij zijn er nog verschillende bijkomende motorrijbewijs kosten waar je ook nog rekening mee moet houden. Wil je weten wat je kunt verwachten? Wij hebben hieronder de gemiddelde kosten voor je op een rijtje gezet:

UitgaveKosten
Rijlessen€ 1040
Theorie examen CBR bereken€ 41
Tussentijdse toets CBR€ 129
Praktijkexamen Voertuigbeheersing€ 73
Motorexamen Verkeersdeelneming€ 129,50
Aanvragen rijbewijs gemeente€ 41
Totaal€ 1453,50

LET OPLet op: de bovenstaande kosten zijn slechts gemiddelde kosten. De werkelijke kosten kunnen verschillen, afhankelijk van een aantal factoren zoals de prijs van de rijschool en het aantal lessen dat je nodig hebt. Ook kunnen hier nog extra kosten bovenop komen, zoals beschreven in de alinea’s hieronder.

Zoals je ziet zijn de rijlessen de grootste kostenpost bij het halen van je motorrijbewijs. Maar vergeet niet dat je ook kosten maakt voor de twee praktijkexamens, een eventuele tussentijdse toets en het aanvragen van je rijbewijs. Wij hebben de kosten in een cirkeldiagram gezet om de prijsopbouw te verduidelijken.

In de alinea’s hieronder vertellen we je meer over elk van de kosten die je maakt voor het halen van je rijbewijs.

Kosten motorrijlessen

Om je motorrijbewijs te kunnen halen zul je eerst motorrijlessen moeten nemen. De kosten van motorrijlessen kunnen sterk variëren, omdat dit verschilt van rijschool tot rijschool. Je kunt uitgaan dat lessen van een uur tussen de € 42 en € 62 zullen kosten.

De meeste rijscholen geven motorrijlessen van 120 minuten, wat neerkomt op lesprijzen van € 84 en € 124 per motorrijles. Soms betaal je pakketprijzen in plaats van voor losse lessen.

Het totale bedrag dat je kwijt bent aan motorrijlessen is afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt. Ook dat is lastig te zeggen, omdat dit per persoon verschilt. Gemiddeld kun je uitgaan van 20 lessen voordat je praktijkexamen kunt doen. Dit betekent dat de motorrijlessen dan tussen de € 840 en € 1240 in totaal kosten. Daarnaast betaal je uiteraard nog voor de examens en overige kosten.

Voordat je betaalt voor een pakket met rijlessen raden we je aan om eerst een proef motorrijles aan te vragen. Tijdens deze rijles kan de instructeur inschatten hoeveel lessen je in totaal nodig zult hebben. Je kunt het aantal uur dan vermenigvuldigen met de lesprijzen en dan weet je hoeveel de lessen ongeveer zullen kosten. Uiteindelijk zal de echte prijs anders uitvallen omdat je meer of minder lessen nodig kunt hebben dan ingeschat.

TIPTip: Wil je meer weten over de uiteindelijke prijzen van motorrijlessen? Via ons offerte aanvraag formulier onderaan de pagina kun je offertes van verschillende rijscholen opvragen.

Wat kost het theorie examen?

Het theorie examen van het CBR heeft een vaste prijs van € 41. Hier kunnen echter nog kosten bovenop komen. Wanneer je rijschool voor jou het examen aanvraagt zullen de kosten hoger zijn. En als je het theorie examen per post aanvraagt komen hier nog verzendkosten bij.

Mocht je het theorie examen met extra tijd willen maken dan betaal je € 53,35 aan het CBR (oftewel het standaardtarief van € 41 en een toeslag van € 12,35). Als je een dyslexieverklaring hebt kun je de toeslag van € 12,35 binnen 14 dagen na je examen terugvragen bij het CBR. Ook is het mogelijk om het examen individueel begeleid te maken of met een tolk. Beiden kosten € 99. De tolk moet je echter zelf regelen en betalen.

theorie calculator

Wat kost de tussentijdse toets?

De tussentijdse toets voor de motor kost € 129 bij het CBR in 2023.

TIPTip: De tussentijdse toets is niet verplicht, maar de meeste leerlingen kiezen hier wel voor omdat dit de kans op slagen voor het praktijkexamen vergroot.

De rijschool zal nog extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van de lesmotor en de aanwezigheid van de instructeur. Ook kunnen hier nog eventueel administratieve kosten bij komen.

Wat kosten de praktijkexamens?

Om je motorrijbewijs te halen moet je twee praktijkexamens afleggen. Het AVB rijexamen, oftewel het examen Voertuigbeheersing, kost € 73. Het AVD rijexamen, oftewel het motorexamen Verkeersdeelneming, kost € 129,50 bij het CBR. De bedragen maakt de rijschool over aan het CBR. Daarnaast zal je rijschool kosten in rekening brengen voor het gebruik van de lesmotor en de aanwezigheid van de instructeur. Daarnaast zal de rijschool administratiekosten in rekening brengen.

Mocht je na 4 keer niet slagen, dan volgt het onderzoek rijvaardigheid. Dit kost bij het CBR € 147. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de lesmotor en de aanwezigheid van de instructeur.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

Kosten gezondheidsverklaring

De Gezondheidsverklaring kost dit jaar € 41. Hiermee worden de kosten gedekt die het CBR maakt voor de beoordeling van je rijgeschiktheid, een eventuele rijtest en adviezen over aanpassingen aan je auto of motor. Mocht je de gezondheidsverklaring op papier willen laten bezorgen, dan komen hier 11 euro extra kosten bovenop. Ook kun je de verklaring bij de gemeente kopen, maar daar betaal je ook extra voor.

Kosten motorrijbewijs ophalen bij de gemeente

Als je je theorie examen en beiden praktijkexamen hebt gehaald mag je je rijbewijs ophalen bij de gemeente. In 2023 kost dit ongeveer € 41. De kosten verschillen per gemeente, dus vraag bij jouw gemeente na wat de precieze prijs is. Als je het rijbewijs met spoed wilt ophalen ben je meer geld kwijt.

Aantal motorrijlessen

Het is lastig om te zeggen hoeveel motorrijlessen je nodig zult hebben. Sommige leerlingen pikken de voertuigcontrole en verkeersdeelname sneller op tijdens de motorrijles dan anderen. Gemiddeld genomen hebben leerlingen 20 lessen nodig. Wij raden aan om bij een rijschool een proef motorrijles aan te vragen. Tijdens deze motorrijles kan de instructeur een inschatting maken van hoeveel motorrijlessen je nodig zult hebben. Hoewel dit geen zekerheid is, geeft het je wel een idee.

Motorrijlessen

Kleding tijdens de lessen

Tijdens het motorrijden heb je motorkleding en een motorhelm nodig. Deze kun je bij de meeste rijscholen tijdens de motorrijlessen gebruiken. Zo kun je op een veilige manier de rijlessen volgen. Wanneer je het praktijkexamen aflegt heb je de volgende kleding nodig:

 • Een goedgekeurde motorhelm
 • Oogbescherming zoals een helmvizier of bril met kunststofglazen
 • Handschoenen die de handen en pols volledig bedekken
 • Schoenen die ten minste de enkels bedekken en beschermen
 • Een jas en broek die het lichaam volledig bedekken.

Twee praktijkexamens

Ben je een beginnende motorrijbewijs haler, dan leg je naast je theorie examen ook 2 rijexamens af, namelijk de AVB- en AVD motorexamens (motorexamen Voertuigbeheersing en motorexamen Verkeersdeelneming).

Het motorexamen Voertuigbeheersing, oftewel het AVB rijexamen, is het eerste examen dat je aflegt. Dit doe je op een voor het verkeer afgesloten terrein. Voor dit AVB examen oefen je de 12 bijzondere verrichtingen op een oefenterrein.

Om een motorrijbewijs te halen moet je vervolgens ook het motorexamen Verkeersdeelneming, oftewel het AVD rijexamen afleggen. Dit examen vindt in het verkeer plaats. Je wordt onder andere getest op bochten rijden, je positie bepalen, op een hoge snelheid rijden en het toepassen van de regels bij kruisingen en rotondes.

Ben je een doorstromende motorrijbewijsbezitter, dan leg je alleen het AVD examen af, waarin één of enkele bijzondere verrichtingen getoetst worden.

Motorrijlessen

Hoe oud moet je zijn?

Hoe oud moet je zijn om je motorrijbewijs te mogen halen? Het verschilt per rijbewijs wat de minimale leeftijd is waarop je examen mag doen.

 • Rijbewijs A1: Lichte motor (125cc, ofwel 11 kiloWatt)
  • Theorie examen vanaf 17 jaar
  • Praktijkexamen vanaf 18 jaar
 • Rijbewijs A2: Middelzware motor (tot 35 kiloWatt)
  • Theorie examen vanaf 17 jaar
  • Praktijkexamen vanaf 20 jaar (Rijbewijshouder A1 hoeft alleen het getrapte examen te doen, dus geen AVB- en theorie examen)
 • Rijbewijs A: Zware motor (onbeperkt vermogen)
  • Theorie vanaf 21 jaar. Als de kandidaat in het bezit is van A2 hoeft deze geen theorie examen te doen.
  • Praktijkexamen vanaf 21 jaar. Is de rijbewijshouder nog geen 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag deze alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 tot het bereiken van de leeftijd van 24. De code vervalt ook na tweejarig bezit van het rijbewijs. Kandidaten onder de 24 jaar krijgen de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op het rijbewijs
  • Rijbewijshouders A2 moeten een getrapt praktijkexamen doen (geen AVB, en theorie) voor het A-rijbewijs

In november 2017 is de wetgeving voor het behalen van het motorrijbewijs aangepast volgens de regels van de EU. Als je voor die tijd het motorrijbewijs hebt behaald val je onder de oude regelgeving.

Bespaar op de motorrijlessen

Wist je dat je kunt besparen op de kosten van een motorrijbewijs? Het is verstandig om een offerte aanvraag te doen om de prijs van de rijscholen te vergelijken. Zo betaal je nooit een te hoog bedrag voor jouw motorrijles.

Het opvragen van de offertes bij de rijschool doen wij. Vul gratis en vrijblijvend het offerte aanvraag formulier in. Wij nemen contact op met een aantal rijscholen bij jou in de buurt. Je ontvangt gratis en vrijblijvend een aantal offertes. Je kunt de verschillende offertes en prijzen zelf vergelijken. Je ziet direct wat lessen nemen bij elke rijschool kost. Zo kun je een keuze maken voor de rijopleiding die aansluit bij jouw wensen en budget.

Betaal niet te veel voor jouw rijles. Door onze offerte aanvraag kun je tot wel 40% besparen op de kosten van de rijschool.

×

Ontvang prijsopgaaf

Ontvang de tarieven van 4 verschillende rijscholen bij u in de buurt